Business & Finance Κυριακή 31/10/2021, 17:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ αναμένει ο υποψήφιος ΥΠΟΙΚ

Oι Σοσιαλδημοκράτες και ειδικά οι Πράσινοι θέλουν μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

Γερμανία: Σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ αναμένει ο υποψήφιος ΥΠΟΙΚ

Σκληρότερη στάση αναφορικά με τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης αναμένει ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως ισχυρίζεται πρέπει να αντισταθεί στον «πειρασμό» να τις βοηθήσει την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται δίχως όρια.

Από το στόχαστρο του ηγέτη FDP δεν διέφυγαν και οι πολιτικοί της Γερμανίας, καθώς σε σχόλιά του που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι υποτιμούν τους κινδύνους από τον πληθωρισμό

Σε σχόλιά του που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λίντνερ έβαλε στο στόχαστρο και την πολιτική τάξη της Γερμανίας επειδή υποτιμάει τους κινδύνους του πληθωρισμού, σχόλια που προκάλεσαν την αντίδραση από Αμερικανούς οικονομολόγους αναφορικά με την αποφασιστικότητά του να περιορίσει τον κρατικό δανεισμό.

«Εάν η ΕΚΤ εγκλωβιστεί στη δημοσιονομική πολιτική των υπερχρεωμένων χωρών, θα έχει λίγα μέσα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό», έγραψε ο Λίντνερ το Σάββατο. Η συγκράτηση της ανόδου του πληθωρισμού είναι κοινωνική ευθύνη και αν αφήσουμε τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου θα οδηγηθούμε στη φτώχεια, συμπλήρωσε.

Το κόμμα του Λίντνερ, το FDP, πιέζει για περιορισμούς στις δαπάνες στις τριμερείς συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, συνομιλίες που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες και ειδικά οι Πράσινοι θέλουν μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο δρόμο προς τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ο 42χρονος Λίντνερ υποστηρίζει ότι είναι επικίνδυνο να συσσωρεύεται υπερβολικό δημόσιο χρέος. Ο ίδιος έχει θέσει ως προϋπόθεση τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ και ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Άνταμ Τούζ, δήλωσαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit ότι στις απόψεις του για τα δημοσιονομικά, ο Λίντνερ χρησιμοποιεί «συντηρητικά κλισέ», τα οποία ενδεχομένως να αποτρέψουν επενδύσεις που χρειάζεται η Γερμανία. Και οι δύο υπέδειξαν ως κατάλληλο για τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, τον εκ των ηγετών του κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν το συνταγματικό όριο για το χρέος, το οποίο περιορίζει τις νέες εκδόσεις στο 0,35% του ΑΕΠ. Ωστόσο, επί του παρόντος διαφωνούν ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν, κάνοντας χρήση των κενών νόμου στον προϋπολογισμό, προκειμένου να αντληθούν πρόσθετα κεφάλαια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News