BUSINESS & FINANCE

Οι τιμές της ενέργειας στο «κόκκινο» – 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών

Οι τιμές της ενέργειας στο «κόκκινο» – 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών

Ήδη τα νοικοκυριά βλέπουν ακριβότερα αρκετά προϊόντα στα ράφια και ο προϋπολογισμός των εβδομαδιαίων αγορών να έχει φουσκώσει, παρόλα αυτά, φαίνεται ότι αυτό που «καίει» τους περισσότερους είναι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις είναι αρκετά φουσκωμένοι. 

Oξύτερο αλλά παροδικό το φαινόμενο του πληθωρισμού, ανέφερε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία. Για τον μήνα Οκτώβριο, ο πήχης του πληθωρισμού  ανέβηκε στο 3,4% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε υψηλότερα στο 4,4%. 

Για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν περισσότερο τον πήχη, πέριξ του 4%.

Η κυβέρνηση κινείται  σε δύο άξονες για την ανάσχεση της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια. 

Στην πρώτη κατεύθυνση υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,5%. 

Στον δεύτερο άξονα υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν τώρα να χτίσουν ένα επιπλέον τείχος έναντι του πληθωρισμού. Ήδη έχουν διατεθεί 1,1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα το κονδύλι μοιράζεται σε:

1) 523 εκατ. ευρώ  που έχουν διατεθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται πως για το μήνα Οκτώβριο, η επιδότηση φθάνει τα 18 ευρώ/Mwh και στα 39 ευρώ/Μwh για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

2) 174 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του επιδόματος θέρμανσης. Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται μέσα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου εφόσον οι δικαιούχοι προβούν στην αίτηση μέσω του mythermansi, ενώ σημειώνεται πως δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση κατά την αίτηση να επισυνάψουν τιμολόγια αγοράς. 

3) 338 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έκτακτη ενίσχυση σε 100.000 υγειονομικούς, 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και 173.000 πολίτες ΑΜΕΑ. Για τους υγειονομικούς το επίδομα μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ ενώ για τις άλλες δύο κατηγορίες η έκτακτη ενίσχυση είναι 250 ευρώ.

4) Άλλα 104 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους 230.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς το Δεκέμβριο θα πάρουν διπλό επίδομα. 

Ο κόκκινος χάρτης της Ευρώπης 

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει το τείχος ανοσίας όχι μόνο έναντι στη πανδημία αλλά και στο πληθωρισμό, ο χάρτης με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει κοκκινίσει. 

Σχεδόν σε όλες τις χώρες ξεπερνά  τα 270 ευρώ η μεγαβατώρα, ως απόρροια και του αυξημένου φυσικού αερίου που έσπασε ξανά το φράγμα των 91 ευρώ/MWh. 

Πρωταθλήτρια η Σερβία  με την τιμή να αγγίζει τα 311 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή σπάει όλα τα ρεκόρ  καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι κατά μέσο όρο στα 281,03 ευρω/Mwh, όταν πέρυσι τον Νοέμβριο άγγιζε μόλις τα 53 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση δηλαδή της τάξεως του 453%! 

Ανάλογη είναι και η εικόνα για το σύνολο του μήνα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα με τα έως τώρα στοιχεία μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου δηλαδή,  η μέση τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται για τον Νοέμβριο στα 228 ευρώ/MWh, όταν τον Οκτώβριο η μέση τιμή ήταν στα 198 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη απόφαση για επιδότηση 39 ευρώ πάρθηκε για τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 220 ευρώ/Mwh. Αυτό σημαίνει πως εάν συνεχιστεί το ράλι με τον ίδιο ρυθμό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πολύ γρήγορα να αναπροσαρμόσει την επιδοματική της πολιτική ξανά για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης: 

Ενέργεια: Αρκτική επέλαση στην Ευρώπη – Στα 250 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Έκτακτη ενίσχυση: Ποιοι την δικαιούνται και ποιοι όχι – Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις

Έκτακτα επιδόματα: Πότε θα καταβληθούν σε υγειονομικούς, συνταξιούχους, ΑμΕΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News