ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Wind: Γιατί δημιούργησε θυγατρική οπτικών ινών

Wind: Γιατί δημιούργησε θυγατρική οπτικών ινών

Στη σύσταση της Hellenic Openfiber προχωράει η Wind Hellas. Πρόκειται για τη νέα μονοπρόσωπη εταιρεία, που προέρχεται από τη διάσπαση και μεταβίβαση σε αυτήν του συνόλου του κλάδου σχεδιασμού, υλοποίησης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του ενεργού εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης οπτικών ινών (NGA Network), του παθητικού εξοπλισμού (υποδομές και οπτικές ίνες), όπως και των δικτύων κορμού, διανομής και πρόσβασης του παρόχου.

Η νέα εταιρεία θα παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες χονδρικής στους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Nova) με στόχο την επιτάχυνση της κατασκευής δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα (FTTC) και μέχρι το σπίτι (FTTH).

Η Hellenic Openfiber «ως αυτόνομη εταιρεία, θα ενισχύσει τις αγορές χονδρικής, ευρυζωνικών υπηρεσιών και μισθωμένων γραμμών. […] Θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα και με άλλους τρίτους παρόχους. Αντανακλώντας τη διεθνή τάση στις τηλεπικοινωνίες και την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμβάλλει καθοριστικά στην πραγμάτωση μιας ομαλής, έγκαιρης και αποτελεσματικής μετάβασης από το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού στα δίκτυα νέας γενιάς» αναφέρεται στο σχέδιο σύμβασης μερικής διάσπασης.

Στην Hellenic Openfiber, που θα διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 69,9 εκατ. ευρώ, θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στον κλάδο του δικτύου οπτικών ινών.

Η αξία των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων (μόνιμες εγκαταστάσεις οπτικών ινών, εξοπλισμός (καμπίνες, μπαταρίες κτλ) της νέας εταιρείας τοποθετείται σε 54,3 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που συνοδεύει το σχέδιο μερικής διάσπασης της εταιρείας, οι υποδομές οπτικών ινών έχουν βελτιωθεί, με το βαθμό διείσδυσης των συνδέσεων ταχυτήτων άνω των 30 Mbps να αγγίζει το 33,2%. Παρόλ’ αυτά, κατά τους αναλυτές, οι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι/κτήριο δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα, καθώς υπάρχουν 27.000 ενεργές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, με την ελληνική πολιτεία να προσφέρει επιδοτούμενα κουπόνια με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Η Deloitte αναφέρεται και στην ουκρανικών συμφερόντων Inalan, η οποία αναπτύσσει ιδιόκτητο δίκτυο παρέχοντας αμιγώς υπηρεσίες λιανικής και όχι χονδρικής ή μίσθωσης γραμμών.

Ακόμη, η Deloitte εκτιμά ότι κατά τη φετινή χρονιά οι πωλήσεις έξυπνων κινητών αναμένεται να αυξηθούν το 9,8%, τοποθετώντας την συνολική αξία της αγοράς στα 461 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι γραμμές σταθερής υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,1% φέτος, αγγίζοντας σε αξία τα 865 εκατ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, η Wind διαθέτει 3.379 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών, ενώ 595 χλμ. (οπτικών ινών) βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού. Επίσης, 170 χλμ. οπτικών ινών, που ανήκουν στη ΔΕΗ και μισθώνονται από τη Wind θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Οι οπτικές ίνες της Wind αντιστοιχούν στο 30% και το 15% του δικτύου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αντιπροσωπεύουν το 95%, 85% και 62% αυτών της Καλαμάτας, του Ηράκλειου και της Λάρισας.

Με τα δεδομένα αυτά και της ισχυροποίησης της ζήτησης για οπτικές ίνες, η Deloitte εκτιμά ότι η δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών χονδρικής προσφέρει σταθερές κι επαναλαμβανόμενες ροές, δεδομένου ότι η είσοδος νέων παικτών στη συγκεκριμένη αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω ιδιαίτερα υψηλού κόστους.

Οι εταιρείες ακόμη, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο έχουν περισσότερα κίνητρα να επενδύσουν στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών σε αντίθεση-όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές- με τους παραδοσιακούς παρόχους των οποίων οι επενδύσεις θα «κανιβάλιζαν τα έσοδά τους». 

Διαβάστε επίσης: 

Η χώρα με το ακριβότερο Ίντερνετ στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας

Wi-Fi 7: Έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερες παρεμβολές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News