Business & Finance Παρασκευή 19/11/2021, 20:15
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλάριντα: «Οχι» σε συντονισμένες πολιτικές οι κεντρικές τράπεζες

Κλάριντα: «Οχι» σε συντονισμένες πολιτικές οι κεντρικές τράπεζες

Oι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο μπορούν να μοιράζονται χρήσιμες αναλύσεις και ενδεχομένως να υιοθετούν αντίστοιχες πολιτικές προκειμένου να ανταποκριθούν σε κοινά παγκόσμια σοκ, όμως ο απόλυτος συντονισμός τους θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Ρίτσαρντ Κλάριντα. 

«Ενας επίσημος συντονισμός της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και τη δημόσια στήριξη για ανεξαρτησία τους», υπογράμμισε μιλώντας στο Συνέδριο Asia Economy Policy 2021. 

O Kλάριντα δεν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να απαντήσει στο βασικό ερώτημα της ημέρας – για το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να ανταποκριθεί στην άνοδο του πληθωρισμού με αύξηση των επιτοκίων πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμένεται παρά το γεγονός ότι το μέλος του δ.σ. της Κρίστοφερ Βάλερ την κάλεσε να το κάνει. 

Ωστόσο, η ομιλία του φωτίζει τον τρόπο σκέψης του ιδίου και της κεντρικής τράπεζας για το πως η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της δεδομένου ότι άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας, έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν σύντομα τα επιτόκιά τους. 

Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Κλάριντα είναι ότι κάθε κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί μόνη της, παρότι μερικές φορές οι κεντρικές τράπεζες κινούνται κατά τρόπο που μοιάζει να είναι συντονισμένος μόνο και μόνο επειδή αντιμετωπίζουν αντίστοιχες πιέσεις. 

Κάθε κεντρική τράπεζα έχει μία ελαφρώς διαφορετική εντοχλή, συνεπώς ο καθορισμός κοινών στόχων είναι κάτι πολύ δύσκολο, τόνισε. «Ακόμη και εάν οι κοινοί στόχοι τους συμφωνούν, οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσουν την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική τους, αυξάνοντας δυναμικά τα επιτόκιά τους όχι επειδή ο πληθωρισμός της χώρας τους είναι υπερβολικά υψηλός αλλά επειδή είναι ο ξένος πληθωρισμός», εξήγησε ο Κλάριντα. 

Επεσήμανε ακόμη ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν «ανοσία» στις αναμεταξύ τους πολιτικές – όχι μόνο οι αλλαγές πολιτικής στις ΗΠΑ επηρεάζουν τις υπόλοιπες οικονομίες, αλλά αντίστοιχα και οι αλλαγές νομισματικές πολιτικής σε άλλες χώρες μπορούν να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία και πιθανόν να αναγκάσουν την Fed να προβεί σε δράση. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News