Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 20:22
BUSINESS & FINANCE

Ανομοιομορφία στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ανομοιομορφία στα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Απουσίασε η ξεκάθαρη τάση σήμερα από τα χρηματιστήρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Wall Street, σε μία ημέρα που επισκιάστηκε από τα νέα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση για το 2020 το δ.σ. της ΕΚΤ αποφάσισε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) κατά 500 δισ. δολάρια σε συνολικά 1,835 τρισ. ευρώ και παράλληλα την παράτασή του έως τα τέλη του α ΄ τριμήνου του 2022.

Τα μέτρα αυτά ήταν προεξοφλημένα από τις χρηματαγορές, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, υποβάθμισε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2021, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 3,9% έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ποσοστό 5%. 

Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, πυροδότησαν έναν σκεπτικισμό, δεδομένου ότι οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου για τον κορωνοϊό, έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε έχοντας διαγράψει 0,44%, δεχόμενος εντονότατες πιέσεις από τους κλάδους των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ τα προσχήματα έσωσε ο κλάδος ενέργειας, παίρνοντας ώθηση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου, καταγράφοντας κέρδη άνω του 3,50%, με την τιμή του μπρεντ να έχει υπερβεί τα 50 δολάρια το βαρέλι. 

Απώλειες 0,33% κατέγραψε ο γερμανικός DAX, ενώ αντιθέτως ο βρετανικός FTSE 100 του οποίου η πορεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πετρέλαιο και τα εμπορεύματα, ενισχύθηκε κατά 0,54%, ενώ σχεδόν αμετάβλητος (+0,05%) έμεινε ο CAC 40 στο Παρίσι. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρόμοια η εικόνα και της Wall Street, με τους 3 βασικούς δείκτες να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα από το αδιέξοδο που παραμένει αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία απογοήτευσαν και προβημάτισαν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα εργασίας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν απότομα στις 853.000, από 716.000 μία εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για 725.000 νέες αιτήσεις. 

Τα απογοητευτικά στοιχεία επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να κλείσει με πτώση 0,23% και ο S&P 500 με πτώση 0,13%, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινείτο πέριξ του μηδενός με ανεπαίσθητες θετικές και αρνητικές μεταβολές. Ο Nasdaq κράτησε ωστόσο χαρακτήρα κλείνοντας με κέρδη 0,54%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News