ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Real estate: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές φαρμακευτικές

Νέες εγκαταστάσεις και κέντρα έρευνας και καινοτομίας περιλαμβάνονυ οι επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών

Real estate: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές φαρμακευτικές

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας -οι βασικοί παίκτες του κλάδου προγραμματίζουν επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025- δίνουν ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων, όπως και η δημιουργία νέων γραφείων ή η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ενισχύουν την κινητικότητα για τεχνικές εταιρείες, επενδυτικές εταιρείες και αρχιτεκτονικά γραφεία.

Το κέντρο καινοτομίας της Demo

Πριν από μερικές ημέρες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Demo έκανε γνωστό ότι δρομολογεί επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, οι οποίες περιλαμβάνουν τρεις μονάδες για την παραγωγή πρώτων υλών, καθώς και επιπλέον τεσσάρων μονάδων για την παραγωγή τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία.

Ξεχωρίζει το νέο κέντρο βιοτεχνολογίας της εταιρείας στο 22ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής του οποίου η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2022. Πρόκειται για πέντε ορόφων κτίριο (δύο υπόγεια και τρία άνω του ισογείου επίπεδα) που θα έχει επιφάνεια 8.000 τ.μ., θα βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 6 στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει γραμμές παραγωγής εκχυλισμάτων, αποθήκες τελικού προϊόντος σε τρία επίπεδα, όπως και σύγχρονο κέντρο ανάπτυξης βιολογικών φαρμάκων.

Κέντρο έρευνας και καινοτομίας Demo

Το νέο κτήριο της Demo, του οποίου την μελέτη έχει πραγματοποιήσει το γραφείο Aris Architects (των Άρη και Χριστ. Μητρόπουλου), θα περιλαμβάνουν σύγχρονους γραφειακούς χώρους, αλλά και εργαστήρια που θα υποστηρίζουν τις διαδικασίες παραγωγής. Στόχο είναι η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζόμενους που παράλληλα θα διατηρεί την λειτουργικότητα που οφείλει να διαθέτει μια βιομηχανική εγκατάσταση, όπως αναφέρουν από την Aris Architects.

Για το σκοπό αυτό έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην λειτουργική οργάνωση των χώρων καθώς και στην εσωτερική και εξωτερική κυκλοφορία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της υλοποίησης όλων των επιχειρηματικών διεργασιών που θα υλοποιούνται μέσα στο κτίριο, το οποίο αποτελεί τοπόσημο στην ευρύτερη περιοχή.  

To κτήριο γραφείων της Roche Hellas

Πριν από μερικές εβδομάδες, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου γραφείων, επιφάνειας 6.500 τ.μ., της Roche Hellas. Το έργο, που περιλαμβάνει την υλοποίηση εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την μερική αλλαγή όψεων και την λειτουργική ενοποίηση των χώρων, υλοποίησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Redex, βάσει μελετών της Aris Architects.

Real estate: Μεγάλες επενδύσεις από ελληνικές φαρμακευτικές-1

Η έδρα της GlaxoSmithKline και τα νέα κτήρια των Elpen και Rafarm

Η κινητικότητα στο real estate από φαρμακοβιομηχανίες περιλαμβάνει το deal του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την Intercontinental ΑΕΕΑΠ να αποκτά, έναντι 12 εκατ. ευρώ, το κτήριο γραφείων της GlaxoSmithKline στην Λ. Κηφισίας 266 στο Χαλάνδρι. Η φαρμακοβιομηχανία παρέμεινε ως μισθωτής του 40% της επιφάνειας του ακινήτου, που ανέρχεται σε 3.180 τ.μ.

Αλλά και η Elpen κατασκευάζει στα Σπάτα το νέο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης που θα εστιάσει στην έρευνα θεραπειών οριακής καινοτομίας και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023 και μαζί με το υπό κατασκευή νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στην Κερατέα αποτελεί συνολική επένδυση 51 εκατ. ευρώ, που έλαβε το πράσινο φως, στα τέλη του 2020, από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

Κέντρο έρευνας και καινοτομίας Elpen
To νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας της Elpen. Πηγή: Potiropoulos&Partners

Πρόκειται για διπλή επένδυση που αποτελεί μέρος ενός συνολικού επενδυτικού πλάνου της ELPEN που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. 

Ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία, επιφάνειας 2.500 τ.μ., ολοκληρώνει και η φαρμακευτική  με εργαστήρια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών μορφών (complex drugs), ολοκληρώνει και η Rafarm. Αποτελεί τμήμα της επένδυσης 65 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εταιρεία έως το 2025.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News