ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Prodea: Το κτήριο στη Γερανίου και η έδρα του ENISA

Prodea: Το κτήριο στη Γερανίου και η έδρα του ENISA

“Ενοικιαστήριο” έχει βάλει η Prodea στο κτήριο γραφείων στην Αθήνα, όπου βρισκόταν στο παρελθόν η Διεύθυνση Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για το τετραώροφο κτήριο εμβαδού 1.605 τ.μ. που βρίσκεται στις οδούς Γερανίου 30 και Παναγή Τσαλδάρη 13, όπως έχει μετονομαστεί εδώ και χρόνια η Πειραιώς. Τα σχέδια περιλαμβάνουν, κατά πληροφορίες, είτε την ολική ανακατασκευή και μετατροπή του ακινήτου σε μικρό αστικό ξενοδοχείο (boutique hotel) είτε την αναβάθμισή του σε κτήριο γραφείων, με την ΑΕΕΑΠ να βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές.

Η ευρύτερη αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας σε συνδυασμό με την καλή τοποθεσία του κτηρίου τροφοδοτούν το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών κι εν γένει η αύξηση του κόστους υπηρεσιών στον τομέα της φιλοξενίας και αναψυχής ενισχύει το ρίσκο για νέα projects στον τουρισμό, όπως αναφέρουν παραγοντες της αγοράς. Ταυτόχρονα, το απόθεμα υψηλής ποιότητας γραφειακών χώρων, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, παραμένει ακόμη περιορισμένο.

Με αυτό το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές το κτίριο της Γερανίου το οποίο διαθέτει τιμή κτήσης 2,8 εκατ. ευρώ και αξία αποτίμησης της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων α΄ εξαμήνου της Prodea.

Η εδρα της ENISA

Την ιδια στιγμή, πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του ανώτατου μισθώματος που πληρώνει ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) επηρεάζει έμμεσα την εισηγμένη επενδυτική εταιρεία ακινητων.

Συγκεκριμενα προβλέπεται για τη φετινή χρονιά μίσθωμα ύψους 880 χιλ. ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται σε 1,1 εκατ. ευρώ για το 2022 και εφεξής. Το ελληνικό Δημόσιο, βάσει των διεθνών υποχρεώσεών του, καλύπτει το κόστος των ακινήτων που μισθώνει ο ENISA στην Αθήνα όπου διατηρεί την έδρα του και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το ακίνητο στο Χαλάνδρι περιλαμβάνει συγκρότημα γραφείων στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως 72 και Αγαμέμνονος, το οποίο απέκτησε η εισηγμένη το 2020 έναντι 15,8 εκατ. ευρώ και αξία αποτίμησης 18,3 εκατ. ευρώ (στοιχεία ‘α εξαμήνου). Αποτελείται από ένα διατηρητέο κτήριο συνολικής επιφάνειας 943,97 τ.μ. το οποίο συνδέεται λειτουργικά με σύγχρονο κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 6.193,35 τ.μ., έχοντας ανακαινιστεί πλήρως το 2019.

Τα γραφεία του ENISA στην Αθήνα βρίσκονταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 1 στο Μαρούσι, όπου, μεχρι το 2016, διατηρούσε την έδρα του ο κατασκευαστικός ομιλος Μηχανική.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News