Business & Finance Κυριακή 14/11/2021, 13:34
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Morgan Stanley: Οι οικονομολόγοι της έχουν διαφορετική άποψη για τα επιτόκια από τον CEO

Morgan Stanley: Οι οικονομολόγοι της έχουν διαφορετική άποψη για τα επιτόκια από τον CEO

Ξαφνιάζουν οι προβλέψεις οικονομολόγων της Morgan Stanley ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της έως το 2023, θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων, Τζέιμς Γκόρμαν.

Σε outlook που δημοσίευσε σήμερα Κυριακή, ο στρατηγικός αναλυτής Αντριου Σιτς αναφέρει ότι οι συνάδελφοί του στην ομάδα οικονομικών συμβούλων της τράπεζας υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της έως τα μέσα του επόμενου έτους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων έως τις αρχές του 2023.  

Και αυτό, επειδή πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και η διείσδυση των εργαζομένων στην αγορά εργασίας θα παρουσιάσει σταθερή άνοδο, εξηγεί ο Σιτς. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το επόμενο έτος, με «όχημα» τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις. 

Οι οικονομολόγοι έχουν σαφώς πολύ πιο ήπιες θέσεις σε σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλος της Morgan Stanley. Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του τον προηγούμενο μήνα ότι «υπάρχει υπερβολικά μεγάλο διαθέσιμο ρευστό αυτή τη στιγμή και ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αρχίσει να το αποσύρει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκόρμαν εμφανίζεται πιο επιθετικός από την ομάδα οικονομικών συμβούλων του και μάλιστα έχει συχνά αποδειχθεί σωστός στις προβλέψεις του. 

Το Μάιο είχε προβλέπεψει ότι η Fed θα άρχιζε το tapering στα τέλη του 2021, ενώ οι οικονομολόγοι της τράπεζας το τοποθετούσαν στις αρχές του Απριλιου του 2022. Επαληθεύτηκε καθώς η Fed ανακοίνωσε αυτό το μήνα την έναρξη του tapering. 

Επίσης το 2015, ο Γκόρμαν είχε στοιχηματίσει πολλά χρήματα σε μία επιτοκιακή αύξηση από την Fed εκείνο το έτος, ενώ οι οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτό θα γινόταν το 2016. Πράγματι, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού το Δεκέμβριο του 2015. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News