Business & Finance Σάββατο 13/11/2021, 11:00
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ποιό είναι το κρυπτονόμισμα που «ανεβαίνει» αθόρυβα και «πολεμάει» την Κίνα

Ποιό είναι το κρυπτονόμισμα που «ανεβαίνει» αθόρυβα και «πολεμάει» την Κίνα

Υπάρχει ένα κρυπτονόμισμα, του οποίου η αξία έχει ανέβει αθόρυβα φθάνοντας τα 27 δισ.δολάρια σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο λόγος για το Himalaya Coin με ένθερμους υποστηρικτές τον εξόριστο Κινέζο δισεκατομμυριούχο Γουενγκούι Γκουό και τον Στηβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γκουό και ο Μπάνον διεξάγουν δημόσια εκστρατεία εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης εδώ και χρόνια, και τα σχόλια του Μπάνον την περασμένη εβδομάδα αποτελούν το τελευταίο μέτωπο σε αυτή τη «μάχη». Το ντεμπούτο του Himalaya Coin αυτόν τον μήνα δημιουργεί αίσθηση, επειδή το Σεπτέμβριο η Κίνα διεύρυνε τα μέτρα  καταστολής ως προς την χρήση κρυπτονομισμάτων.

Ο αυτοεξόριστος Κινέζος μεγιστάνας των μίντια Γκουό έχει διαφημίσει το ψηφιακό νόμισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει αναπτύξει επιχειρηματική σχέση με το χρηματιστήριο όπου συναλλάσσεται, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της συγκεκριμένης αγοράς. Από την πλευρά του, ο Μπάνον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε το ντεμπούτο του Himalaya Coin «μνημειώδες» και το έθεσε στο πλαίσιο του αγώνα του ενάντια στην Κίνα. 

Το Himalaya Coin διαπραγματεύεται μόνο στο Himalaya Exchange και δεν περιλαμβάνεται στη μακρά λίστα κρυπτονομισμάτων του CoinMarketCap. Στο εν λόγω χρηματιστήριο, η τιμή του εκτινάχθηκε από τα 10 σεντς όταν άρχισε να διαπραγματεύεται στις αρχές του μηνός σε περίπου 27 δολάρια σήμερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Himalaya Exchange αναφέρει ότι έχουν εκδοθεί ένα δισεκατομμύριο τέτοιου είδους ψηφιακά νομισματα με κεφαλαιοποίηση περίπου 27 δισ. δολαρίων, αντίστοιχη με την αξία του Shiba Inu, σύμφωνα με εκτιμήσεις της CoinMarketCap.

Ο Γκουό έχει συνάψει συμφωνία με το Himalaya Exchange, στο πλαίσιο της οποίας οι πελάτες του χρηματιστηρίου μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από εταιρείες που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο χρησιμοποιώντας το stablecoin που συνδέεται με το δολάριο των Ιμαλαΐων. Η πλατφόρμα συναλλαγών έχει συγκεντρώσει 20.000 λογαριασμούς, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ανήκουν σε επενδυτές που μιλούν μανδαρινικά. Ωστόσο, traders από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο εν λόγω χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ο Γκουό «χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να κάνει τους ανθρώπους να εξοικειωθούν με την κρυπτογράφηση και την οικονομική ελευθερία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο CEO του Himalaya Exchange. 

Ο Γκουό, προβλέποντας ότι θα του απαγγέλονταν κατηγορίες για διαφθορά, αυτοεξορίστηκε από την Κίνα το 2014 και έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της κινεζικής κυβέρνησης, κατηγορώντας μάλιστα υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ότι εμπλέκονται σε πολιτική διαφθορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News