Business & Finance Παρασκευή 12/11/2021, 19:28
BUSINESS & FINANCE

Στ. Πέτσας: Ενισχύονται οι επενδύσεις για έργα ύδρευσης – Αυξάνεται ο φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης»

Στ. Πέτσας: Ενισχύονται οι επενδύσεις για έργα ύδρευσης – Αυξάνεται ο φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης»

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα.

Στο πλαίσιο της 31ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), ο Στ. Πέτσας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της τιμολόγησης και διαχείρισης του νερού. Ο ίδιος δήλωσε πως προέχει το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και οι αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. «Και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε, μόνο, στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση», σημείωσε ο ίδιος.

Κάνοντας αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που απέκτησε πρόσφατα η Αυτοδιοίκηση για μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφερε ότι οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για την κάλυψη όλων των αναγκών των δήμων έχει προβλεφθεί η μεταφορά των αιτημάτων σε άλλα Προγράμματα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, γεγονός που «σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης» για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα».

Παράλληλα προανήγγειλε αντίστοιχες συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης -ιδίως για έργα αγροτικής οδοποιίας- οι οποίες, με τη σειρά τους, θα «απελευθερώσουν» επιπλέον χώρο στο Πρόγραμμα για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ενισχύεται το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

«Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Αυξάνουμε τον φάκελο του «Αντώνης Τρίτσης» κατά 222 εκατ. ευρώ άμεσα, κατά 225 εκατ. ευρώ σε επόμενο χρόνο και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση την οποία προβλέπουμε στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking). Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε δικά σας έργα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης, στάθηκε στο θέμα του διοικητικού σχήματος. «Μέλημά μας είναι να δούμε ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα, προκειμένου να πετύχουμε τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε». «Γιατί είναι ντροπή -με τόσους υδάτινους πόρους στην πατρίδα μας- να μην έχουμε επαρκές νερό για να υδρεύσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας. Γιατί είναι ντροπή να μην έχουμε σωστά δίκτυα αποχέτευσης στον 21ο αιώνα, ακόμη και σε ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος το καλοκαίρι. Προσωπικά, δεν πρόκειται να μείνω απαθής και να επιτρέψω να επαναληφθούν τέτοιες εικόνες», υπογράμμισε ο ίδιος

Αναφερόμενος στο πλέγμα των μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας να μην μετακυλισθούν στα τιμολόγια υπηρεσιών ύδρευσης και αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ιδίως όσον αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% και στο ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τέλος, ο κ. Πέτσας τάχθηκε υπέρ μίας νέας ρύθμισης χρεών, μία συζήτηση που θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Πιερρακάκης: Υβριδικό μοντέλο για τις έξυπνες πόλεις – Αποφεύγει την «κεντρικοποίηση»

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: Χρηματοδότηση 5,8 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης

«Αντώνης Τρίτσης»: Ένταξη 88 έργων 231 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News