Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 16:13
ΙΟΒΕ

ΙΟΒΕ: Αύξηση 1,4% στις νοσοκομειακές αποζημιώσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων

ΙΟΒΕ: Αύξηση 1,4% στις νοσοκομειακές αποζημιώσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων

Άνοδο της τάξης του 1,4% σημείωσε ο δείκτης κόστους των νοσοκομειακών αποζημιώσεων των ασφαλιστικών προγραμμάτων (ΕΔΥ) το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) παρατηρήθκε μείωση στη συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ αυξήθηκε το μέσο κόστος ζημιάς.

Για τους σκοπούς της μελέτης του ΙΟΒΕ συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς νοσοκομειακών ασφαλιστικών προγραμμάτων εγγυημένης ανανεωσιμότητας. Το δείγμα στοιχείων περιλαμβάνει 768 χιλ. εγγραφές αποζημιώσεων συνολικά για την περίοδο 2011-2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει αφενός ότι η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μειώθηκε σε 15,8% το 2020 από 17,4% το 2019, ως αποτέλεσμα της τάσης αποφυγής πραγματοποίησης προγραμματισμένων νοσηλειών (ματαιώσεις και μεταθέσεις) εξαιτίας της πανδημίας. Αφετέρου, το μέσο κόστος ζημιάς ενισχύθηκε σε 4,1 χιλ. ευρώ το 2020, από 3,7 χιλ. ευρώ το 2019 και 2,9 χιλ. ευρώ το 2011, καθώς η περίθαλψη φαίνεται να επικεντρώθηκε σε πιο σοβαρά, μη δεκτικά αναβολής, περιστατικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, η επίδραση της πανδημίας φαίνεται να περιόρισε σημαντικά την έντονα αυξητική πορεία που είχε ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο ΕΔΥ, περιλαμβανομένης της επίδρασης της ηλικίας, αυξήθηκε το 2020 κατά 1,4%, ενώ συνολικά από το 2011 ο ΕΔΥ καταγράφει αύξηση κατά 77,9%. Αφαιρώντας την επίδραση της ηλικίας, ο ΕΔΥ παρουσίασε ετήσια μείωση κατά 3,0% το 2020, από 6,0% αύξηση το 2019.

ΙΟΒΕ: Αύξηση 1,4% στις νοσοκομειακές αποζημιώσεις των ασφαλιστικών προγραμμάτων-1

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν το κόστος των αποζημιώσεων που κατέβαλαν σε επίπεδο αγοράς οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου υγείας για τα μακροχρόνια ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα από το 2011 έως το 2020. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) λαμβάνει υπόψιν και την εξέλιξη της ηλικιακής σύνθεσης του χαρτοφυλακίου μακροχρόνιων νοσοκομειακών καλύψεων στην ελληνική αγορά. Η διαθεσιμότητα αυτών των δεικτών συμβάλλει στην κατανόηση της εξέλιξης και των μεταβολών του κόστους υγείας που καταβάλλουν υπέρ των ασφαλισμένων τους οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News