Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 12:15
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κίνας

Fitch: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Κίνας

Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, παραπέμποντας στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης καθώς και στις προσδοκίες για τις ευεργετικής συνέπειες ενός άμεσου εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε στο 8% τον ρυθμό αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ για το 2021, από 7,7% προηγουμένως. «Παρότι κινείται πάνω από την πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη μέση ανάπτυξη της Κίνας (5,5% του ΑΕΠ), είναι αρκετά εφικτή, καθώς ξεκινάει από τη χαμηλή βάση του 2020» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Στην ανάλυσή του, ο Fitch επεσήμανε ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη υποδεικνύουν τη σημαντική ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης, ιδίως στον τομέα του κέτερινγκ και όσων κλάδων εμπλέκονται με τις κοινωνικές συναθροίσεις. Επιπλέον ώθηση στο ΑΕΠ αναμένεται να παράσχει και η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος κατά το β’ εξάμηνο του 2021, ως συνέχεια των μαζικών εμβολιασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του οίκου για την παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνει ύφεση 3,7% για το 2020 και ανάπτυξη 5,3% το επόμενο έτος.

Όσον αφορά την κινεζική οικονομία, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 2,3% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, γεγονός το οποίο οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ύφεση ρεκόρ του 6,8% που σημειώθηκε στο α’ τρίμηνο.

Αντίστοιχου εύρους είναι οι εκτιμήσεις κι άλλων διεθνών οίκων, όπως της Nomura, η οποία αναμένει ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 9% για το 2021. Η Natixs, από την πλευρά της, βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8% το επόμενο έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News