Business & Finance Πέμπτη 10/12/2020, 11:03
BUSINESS & FINANCE

Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Ένα ακόμα πακέτο μέτρων νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Καθώς η Ευρώπη πολεμά το δεύτερο κύμα της πανδημίας με νέα lockdowns, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα προσθέσει άλλα 500 δισ. ευρώ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP και θα επεκτείνει τη δράση του τουλάχιστον έως το τέλος του 2021 (με κάποιες προβλέψεις να μιλούν για 12μηνη παράταση, έως τα μέσα του 2022). Επίσης, αναμένεται να προσφέρει και άλλα πολύ φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια για τις τράπεζες.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις 14:45 ώρα Ελλάδος και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, 45 λεπτά αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Αθήνα, η οποία έχει ωφεληθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα PEPP. Ως γνωστόν, το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία junk (αφού η πανδημία διέκοψε την πορεία τους προς την επενδυτική κατηγορία) σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγοραστούν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του κανονικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ ενέταξε τους ελληνικούς τίτλους στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά παρέκκλιση των κανόνων αυτών.

Κατά κοινή ομολογία όλων των αναλυτών, η συμμετοχή στο PEPP άλλαξε σημαντικά τα δεδομένα για την Ελλάδα, αφού πλέον έχουμε το εξής παράδοξο: Ενώ το συνολικό επίπεδο του χρέους της χώρας αυξάνεται, το κόστος εξυπηρέτησής του μειώνεται. Συνεπώς, παρότι το χρέος αναμένεται να σπάσει φέτος το φράγμα του 200% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν προβληματίζει καθόλου τους αναλυτές και τους εμπλεκόμενους στις αγορές, αφού η δυναμική παρουσία της ΕΚΤ στην αγορά ρίχνει τις αποδόσεις σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ-1
Πηγή: Capital Economics 

«Η ΕΚΤ έχει αφαιρέσει το ρίσκο και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει», έλεγε πρόσφατα στη Wall Street Journal ο Τζέιμς Άθεϊ, της Aberdeen Standard Investments. Η οικονομολόγος της Capital Economics Melanie Debono έγραφε σε χθεσινή της έκθεση ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να απασχολήσει για τα επόμενα 2 χρόνια, εξαιτίας της ΕΚΤ. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί αυτή την ώρα λίγο χαμηλότερα από το 0,60%.

Με τα σημερινά δεδομένα του προγράμματος PEPP και με βάση το ποσοστό κατανομής της Ελλάδας, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 27 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι εάν το πρόγραμμα αυξηθεί στα 1,85 τρισ. ευρώ, όπως περιμένουν οι αναλυτές, το όφελος για την Ελλάδα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σημαντική είναι και η επέκταση της χρονικής διάρκειας του PEPP, καθώς αυτή θα δώσει στις αγορές το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «προστατευμένη» για μεγαλύτερο διάστημα, έως ότου να μπορέσει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα και να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (άλλωστε οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν ήδη αρχίσει με τη Moody’s και αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς η προοπτική των  εμβολιασμών  υπόσχεται να αντιστρέψει τις πιέσεις της πανδημίας σε ανάπτυξη και δημόσια οικονομικά).

Κ. Σαμ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News