BUSINESS & FINANCE

Ανεβάζει στροφές το ΕΣΠΑ – Οδηγός για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανεβάζει στροφές το ΕΣΠΑ – Οδηγός για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο υψηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης με πόρους από το ΕΣΠΑ βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, στη ροή κοινοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).Σε ότι αφορά στο ΕΤΠΑ, υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος της περιόδου 2014 – 2020, για όλες τις χώρες της Ε.Ε., ξεπερνά τα 277 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, η Ελλάδα έχει να λάβει περίπου 11,7 δισ. ευρώ.

Τα αποφασισμένα έργα έχουν ήδη φτάσει τα 13 δισ. ευρώ (112% του προϋπολογισμού) και έχουν γίνει δημόσιες δαπάνες 3,7 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του ΕΤΠΑ, οι συνολικές πληρωμές, που έχουν γίνει προς τη χώρα μας μέχρι στιγμής, ανέρχονται στα 5,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 65% του προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Φινλανδία (62%), η Πορτογαλία (61%) και η Κύπρος (59%). Οι βασικές προτεραιότητες των δράσεων του ΕΤΠΑ, αφορούν:

  • στην προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας
  • στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • στις επενδύσεις στην “πράσινη” οικονομία

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 121 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν πάνω από 5 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τις Βρυξέλλες η χώρα μας έχει ήδη πραγματοποιήσει δημόσιες δαπάνες ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 45% του προϋπολογισμού. Από το ΕΚΤ έχουν γίνει πληρωμές προς την Ελλάδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 70% του προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό φέρνει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση, πίσω από το Λουξεμβούργο που βρίσκεται στο 76%. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Φινλανδία (61%), η Εσθονία (58%) και η Τσεχία (58%). Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ κατευθύνεται

  • στη βιώσιμη και ποιοτική απασχόληση
  • στην εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση
  • στην κοινωνική ένταξη

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να κλείσει η χρονιά με απορροφητικότητα κοντά στο 55% όταν πριν από 1,5 χρόνο ήταν σχεδόν στο 26%. Με μήνυμά του στο Twitter, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει βελτιώσει πάρα πολύ την απορρόφηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ανάπτυξη και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ένα σημαντικό επίτευγμα σε μια εποχή που η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News