Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 20:16
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ευρωπαϊκές τράπεζες: «Ντόμινο» παραιτήσεων CEOs από το 2019

Ευρωπαϊκές τράπεζες: «Ντόμινο» παραιτήσεων CEOs από το 2019

Οι αναταράξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται. Τη Δευτέρα, η Barclays έγινε η 10η κορυφαία τράπεζα από τα τέλη του 2019 που αντικαθιστά τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Οι UniCredit, Danske Bank και Commerzbank είναι μεταξύ των τραπεζών των οποίων οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν παραιτηθεί μετά από κάποιο πρόβλημα ή σκάνδαλο. 

Συνολικά, το ήμισυ των διευθυνόντων συμβούλων από τις 20 κορυφαίες εισηγμένες τράπεζες της Ευρώπης έχουν διατηρήσει τη θέση τους για δύο περίπου χρόνια ή λιγότερο. Οι εναπομείναντες 10 CEOs βρίσκονται στο “τιμόνι” των τραπεζών για περισσότερα από εξήμισι έτη κατά μέσο όρο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

Mία περίπου δεκαετία αφότου η χρηματοπιστωτική κρίση έφερε στην επιφάνεια τα τρωτά των επιχειρησιακών μοντέλων τους και τις μεγάλες ελλείψεις τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεπαρκή διαχείριση και χαμηλά κέρδη. Μάλιστα, το κορυφαίο αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου έχει γίνει ιδιαίτερα αμφίβολο, καθώς οι CEO καλούνται να ανταποκρίνονται σε υψηλότερα στάνταρντς από τις ρυθμιστικές αρχές και τους επενδυτές. 

«Η εποχή που οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών παρέμεναν στη θέση τους για μία δεκαετία ή και περισσότερο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι απαιτήσεις για τους διευθύνοντες συμβούλους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μοντέλα και βρίσκονται σε μία θέση αντίστοιχη με αυτή των πολιτικών», αναφέρει ο Ντίτερ Χέιν, τραπεζικός αναλυτής της Fairesearch/Alphavalue. 

Αναφέρονται χαρακτηριστικά κάποια παραδείγματα: 

Σε λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, η Danske Bank αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της τον Απρίλιο, μετά από ολλανδική έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επίσης, ο Αντρέα Ορσελ αντικατέστησε τον Ζαν Πιέρ Μιστιέ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit τον Απρίλιο, αφού συγκρούστηκε με το διοικητικό συμβούλιο για τη στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής του στις εγχώριες εξαγορές.

Ο Μάνφριντ Νοφ ανέλαβε την ηγεσία της Commerzbank τον Ιανουάριο, μετά από πολλαπλές αλλαγές στρατηγικής από τον προκάτοχό του που απέτυχαν να βάλουν τον γερμανικό πιστωτικό όμιλο σε σταθερή κερδοφορία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News