Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 20:07
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στο 0,60% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Στο 0,60% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, μέσα στη γενικότερη ευφορία που συνεχίζει να επικρατεί στην ευρωπεριφέρεια, εν αναμονή των νέων μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην αυριανή συνεδρίασή της που έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού έκλεισε στο 0,60% με το spread στις 123 μονάδες βάσης, ενώ και η απόδοση του πενταετούς περιορίστηκε στο 0,04%. Αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 129 εκατ.ευρώ με τη ζήτηση να κατανέμεται σε όλους τους τίτλους και κυρίως τους μακροπρόθεσμους. 

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς, που διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην χθεσινή συνεδρίαση, σημείωσε μικρή άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης περνώντας προς στιγμή σε θετικό έδαφος για να επιστρέψει εν συνεχεία και πάλι κάτω από το μηδέν και να κλείσει στο -0,15%, με πτώση μίας μονάδας βάσης. Στο αντίστοιχο ισπανικό, η απόδοση αποκλιμακώθηκε στο 0,021% με στρατηγικούς αναλυτές της Deutsche Bank να βλέπουν πλέον ότι ήρθε η σειρά του να υποχωρήσει τώρα κάτω από το μηδέν, μετά την κίνηση του πορτογαλικού. 

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διόρθωσε ελαφρώς ανοδικά, διαμορφούμενη στο -0,59% με άνοδο δύο μονάδων βάσης, καθώς οι επενδυτές άφησαν την ασφάλεια διαλέγοντας πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. Αναλυτές της Radobank προβλέπουν ωστόσο ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα υποχωρήσει στο -0,65% έως το τέλος του έτους. 
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των κορυφαίων οικονομιών θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά τα αυξανόμενα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα στήριξης δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε πληθωρισμό ούτε και σε άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, επικαλούμενοι την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και για τα εμβόλια. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News