Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 19:42
BUSINESS & FINANCE

Στο Τέξας μετακομίζει η Tesla – Με αιχμές για τη Σίλικον Βάλεϊ

Στο Τέξας μετακομίζει η Tesla – Με αιχμές για τη Σίλικον Βάλεϊ

Τη μεταφορά της έδρας της Tesla από την Καλιφόρνια στο Τέξας ανακοίνωσε ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Ίλον Μασκ, προβλέποντας ότι αργά ή γρήγορα η Σίλικον Βάλεϊ θα χάσει την μέχρι πρότινος επιρροή της στον κόσμο.

Σήμερα, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια, βρίσκονται στην Καλιφόρνια. Ήδη, βέβαια, η Space X, εταιρεία – ορόσημο του Μασκ, έχει «μετακομίσει» στο Όστιν του Τέξας, εκει όπου αναμένεται να δημιουργηθεί και το νέο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Τα δύο πράγματα, τα οποία πρόκειται να κάνω αμέσως, είναι η ανάπτυξη της Starship (σ.σ. πύραυλος της SpaceX) στο Νότιο Τέξας και το νέο εργοστάσιο της Tesla» δήλωσε στη Wall Street Journal ο ισχυρός «άνδρας» της εταιρείας. «Το ότι ζούσα στην Καλιφόρνια, δεν ήταν και η καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου μου» συνέχισε, χαρακτηριστικά.

Η μεταφορά της Tesla στο Τέξας είχε ανακοινωθεί από τον Μασκ τον περασμένο Μάιο, όταν οι τοπικές αρχές της Καλιφόρνιας είχαν αρνηθεί την επαναλειτουργία του εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Ειλικρινά, αυτή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είχε γράψει στο Twitter.

Ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Τεντ Κρουζ, ο οποίος εκπροσωπεί το Τέξας, είχε χαιρετίσει την απόφαση της Tesla. «Το Τέξας λατρεύει τις θέσεις εργασίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα σας έχουμε ως Τεξανούς» είχε απαντήσει.

Πλήγμα στη Σίλικον Βάλεϊ

Η εξέλιξη αυτή, φυσικά, συνιστά πλήγμα και στην υστηροφημία της αμερικανικής Σίλικον Βάλεϊ, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια σειρά ζητημάτων, από το κόστος ζωής και τις ελλιπείς υποδομές σε κατοικίες έως τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τεχνολογική εταιρείας HP ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρας της στο Χιούστον του Τέξας. Αλλά και η Palantir, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του tech data, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Σίλικον Βάλει και να «μετακομίσει» στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ο Μασκ παρομοίωσε την πολιτεία της Καλοφόρνιας με μια επιτυχημένη αθλητική ομάδα. «Έχουν κερδίσει πολλά πρωταθλήματα, αλλά τώρα έχουν την τάση να είναι λίγο εφησυχασμένοι και στο τέλος, να μην κερδίζουν τον τίτλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τέξας ενδεχομένως έχει προσφέρει ορισμένες φοροελαφρύνσεις στον Μασκ, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, με καθαρή περιουσία αξίας 128 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News