BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι» – Βλέπει και τις 910 μονάδες

Σημαντικά κέρδη για Eurobank, Viohalco, Lamda

Χρηματιστήριο: Με πατημένο το «γκάζι» – Βλέπει και τις 910 μονάδες

Με τις τράπεζες να βρίσκονται σε θέση οδηγού, το Χρηματιστήριο Αθηνών σβήνει τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδες και επανέρχεται σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων, φλερτάροντας μάλιστα και με το τεχνικό σημείο των 910 μονάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1% και διαμορφώνεται στις 906,42 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,06 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 901,4 έως 910,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα (λαμβάνοντας υπόψη τον τζίρο των τελευταίων μηνών), υπερβαίνοντας τα 23 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η σημερινή άνοδος, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τη μετοχή της Eurobank να ξεχωρίζει στο +3% και να βρίσκεται στο 0,93 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (από τον Νοέμβριο του 2019).  

Από εκεί και πέρα, σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι μετοχές των Alpha Bank, Lamda Development και Viohalco, οι οποίες παρουσιάζουν κέρδη τουλάχιστον 2%. Κατά σχεδόν 1,5% αυξάνεται και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,9% και τα 9,1 ευρώ, εν όψει του ανοίγματος (πιθανώς την Τρίτη) του βιβλίου προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία δεν αποκλείεται να φθάσει έως και το 1,35 δισ. ευρώ. 

Ήδη, μάλιστα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, με το αμερικανικό fund CVC να δεσμεύεται για την απόκτηση του 10% των μετοχών της Επιχείρησης, λειτουργώντας ως cornerstone investor.   

Με το δεξί στον Νοέμβριο 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι μπαίνουν με το… δεξί στο τελευταίο δίμηνο του 2021, ευελπιστώντας να κάνουν το αγοραστικό come-back και να διευρύνουν έτι περισσότερα τα ετήσια κέρδη της Λεωφόρου Αθηνών (+12%). 

Κάτι το οποίο έχει βάσιμες ελπίδες, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε η βίαιη διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στα επίπεδα των 900 μονάδων, παρά τη μεταβλητότητα και τις ανησυχίες των προηγούμενων εβδομάδων.  

Στο θετικό άνοιγμα της εβδομάδας συμβάλλουν αναμφίβολα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,5% και τον γερμανικό DAX στο +0,7%. Κατά 150 μονάδες ενισχύονται και τα προ-συμβόλαια του Dow Jones, λίγο πριν το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς. 

Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το μεγάλο στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο +1,8% και τις 591,99 μονάδες, βάζοντας πλώρη για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών (από τον Ιούνιο του 2021). 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη μετοχή της Εurobank, η οποία ενισχύεται κατά 2,9% και το 0,93 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,12 ευρώ.   

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται στο +1% και τα 2,7 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς στο +0,3% και το 1,47 ευρώ και η μετοχή της Attica Bank στο +2% και τα 3,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,96% 1,12 ευρώ  
  • Attica Bank 1,99% 3,84 ευρώ  
  • Eurobank 2,94% 0,93 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,99% 2,747 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,34% 1,475 ευρώ  

Επικράτηση των αγοραστών  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές παραμένουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Lamda Development συγκεντρώνει το υψηλότερο ενδιαφέρον, καθώς η μεγάλη ζήτηση για τον Marina Tower οδηγεί στο +3,3% και τα 7,3 ευρώ. 

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται κατά 2,6% και τα 4,5 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυξάνεται κατά 1,8%, ενώ η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1,4% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 30 ευρώ.  

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από τα blue chips, μόνο τέσσερα κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή της Aegean να υποχωρεί κατά 0,6%, τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά 0,1%, τη μετοχή του ΟΛΠ κατά 1,3% και τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 1,9%.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Cenergy σημειώνει κέρδη κατά 2,8% και τα 2,7 ευρώ, με τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης να έπεται στο +1,3% και τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο +1,1%.  

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.00), 56 μετοχές κινούνται ανοδικά, 39 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 20 παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς             

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News