Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 11:31
BUSINESS & FINANCE

Ελλάδα: Η τρίτη ιστορικά καλύτερη επίδοση της μεταποίησης τον Οκτώβριο 

Η ζήτηση ενισχύθηκε τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις διεθνείς αγορές

Ελλάδα: Η τρίτη ιστορικά καλύτερη επίδοση της μεταποίησης τον Οκτώβριο 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να αναπτύσσεται και τον Οκτώβριο, καθώς ο όγκος των παραγγελιών που δέχθηκαν οι μεταποιητές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο για άλλο έναν μήνα οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε πρώτες ύλες και τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις, παράγοντες οι οποίοι ώθησαν τις τιμές κόστους σε ιστορικά υψηλά. 

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση ανέβηκε τον Οκτώβριο στις 58,9 μονάδες, από τις 58,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Η τιμή αυτή συνιστά την τρίτη καλύτερη επίδοση της ελληνικής μεταποίησης στα 22 χρόνια που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα, την ίδια ώρα που επέκτεινε στους οκτώ διαδοχικούς μήνες την ανοδική της πορεία.

Σύμφωνα με την οικονομολόγο της IHS Markit, Σρέιαγια Πατέελ, «καταγράφηκε άλλη μια ισχυρή βελτίωση στις αρχές του δ΄ τριμήνου. Οι ευνοϊκές συνθήκες από τη ζήτηση είχαν εξέχουσα σημασία στη βελτίωση αυτή, καθώς τα μέτρα για την πανδημία περιορίσθηκαν σε βασικές περιοχές και προκάλεσαν μεγαλύτερη τουριστική δραστηριότητα». 

Οι επιχειρήσεις είδαν σημαντική αύξηση στις νέες παραγγελίες τους, η άνοδος των πωλήσεων σε γενικές γραμμές συμβάδισε με εκείνη του Σεπτεμβρίου και ήταν μεταξύ των ισχυρότερων στα χρονικά της έρευνας. Η ζήτηση ενισχύθηκε τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις διεθνείς αγορές, εντούτοις η παραγωγή ανέκοψε ταχύτητα εξαιτίας των ελλείψεων στις πρώτες ύλες και την επιμήκυνση στους χρόνους παράδοσης, μια καθυστέρηση που εξακολουθεί να υφίσταται και κατά το τρέχον τρίμηνο.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση, οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού τον Οκτώβριο, με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, επεκτείνοντας στους δέκα μήνες την αύξηση στις θέσεις εργασίας. 

«Οι ελλείψεις στις προμήθειες και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις ήταν και πάλι ένα ζήτημα. Η έλλειψη των πρώτων υλών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταστεί απειλή για την ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής τους επόμενους μήνες», σύμφωνα με την Πατέλ.

Από την άλλη οι τιμές κόστους σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η έλλειψη σε πρώτες ύλες, προκάλεσε αυξήσεις από τους προμηθευτές. Το κόστος για τις πρώτες ύλες, ιδιαίτερα για το πλαστικό, το μέταλλο, το πετρέλαιο, το ξύλο, την ενέργεια και τη μεταφορά, επισημάνθηκε από όλους τους μετέχοντες. 

Παράλληλα, η αυξανόμενη ζήτηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να μετακυλίσουν εν μέρει το υψηλότερο κόστος, όπως έδειξε η έρευνα. «Καταγράφηκε νέο ρεκόρ τόσο στις τιμές παραγωγού  όσο και στις τιμές του κόστους, αλλά, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι πελάτες δείχνουν πρόθυμοι να πληρώσουν τις υψηλότερες χρεώσεις», καταλήγει η Πατέλ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς η μεταποίηση στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Δίχως όρια το κόστος παραγωγής – Σε υψηλό πλέον της 20ετίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News