Business & Finance Παρασκευή 29/10/2021, 11:34
BUSINESS & FINANCE

Greenhill: Προσφυγή για τη φερόμενη προσυνεννόηση Reggeborgh με Μπόμπολα – Τι απαντούν οι Ολλανδοί

Greenhill: Προσφυγή για τη φερόμενη προσυνεννόηση Reggeborgh με Μπόμπολα – Τι απαντούν οι Ολλανδοί

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για την φερόμενη ως εναρμονισμένη πρακτική -που φαίνεται ότι υπήρξε τον Σεπτέμβριο του 2020- μεταξύ του ολλανδικού fund Reggeborgh και του τότε βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ Λ. Μπόμπολα προαναγγέλλει η Greenhill των Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμενάκη με ανακοίνωσή της.

Το ζήτημα προέκυψε αφότου η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είδε το φως της δημοσιότητας μέσω εγγράφου, το οποίο όμως, περιλαμβάνεται στο φάκελο που έχει κατατεθεί, εδώ και καιρό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρουν κύκλοι της  Reggeborgh. 

Αναλυτικά, η Greenhill αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Με έκπληξη, οργή και αγανάκτηση παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις αναφορικά με το σχέδιο άλωσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πρωταγωνιστή την εταιρεία Reggeborgh και τα πρόσωπα που συνέπραξαν, συντονίστηκαν ή συνεργάστηκαν με αυτή.

Το σχέδιο αυτό καθώς και οι προφανείς κατά την εκτίμησή μας, παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας επιβεβαιώνουν όλα όσα έχουμε αναδείξει και δημοσίως και τα έχουμε θέσει εγκαίρως και τεκμηριωμένα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σήμερα όμως, οι πληροφορίες, οι ενδείξεις από τις «ύποπτες» συμπεριφορές και η σχετική φημολογία, μετατρέπονται σε βεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφιβάλλει καθώς αποκαλύπτονται πλέον γεγονότα. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν:

1ον: Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφώνησε να αποκτήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, το σύνολο των μετοχών του ιστορικού βασικού μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα και τον έλεγχο της εταιρείας. Συμφώνησε επίσης και μέχρι την άσκηση του δικαιώματος option, να ασκούν συντονισμένα τα δικαιώματα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποκρύβοντας η εταιρεία Reggeborgh από το επενδυτικό κοινό τη συντονισμένη άσκηση στα δικαιώματα ψήφου. Και το αντάλλαγμα, στον έως τότε εκ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, για να πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε αυτή, ήταν να του διασφαλίσει (ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τη μεταβίβαση της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ. Εκείνη την εποχή η Reggeborgh φέρονταν επισήμως ότι κατείχε μόλις το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ταυτόχρονα το 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τι γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι η Reggeborgh, θα ελέγχει την γενική συνέλευση μετόχων ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;

Η κατά συρροή παραβίαση της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς κι όχι μόνον, είναι αυταπόδεικτη. Οι πρωτοφανείς αυτές συμπεριφορές υποχρεώνουν τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από το επενδυτικό κοινό, τον παράνομο συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

2ον: Υψηλόβαθμο στέλεχος τα παρούσας διοίκησης της Ελλάκτωρ κάνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα. Ο ολλανδός βασικός μέτοχος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ελέγχει την επιχείρηση έχοντας καθημερινή συνεργασία με ένα μέλος του ΔΣ που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό, ενώ είναι ο πραγματικός Διευθύνων Σύμβουλος.

Ζητάμε από τις εποπτικές αρχές να ερευνήσουν τις αποκαλύψεις αυτές. Πόσο μάλλον όταν τα δημοσιεύματα φέρονται να προκλήθηκαν από διαρροές στελέχους της νυν διοίκησης! Πρέπει να διερευνηθεί αν αυτό αληθεύει και ποιο ήταν το κίνητρο του εν λόγω στελέχους. Μας προξενεί επίσης εντύπωση ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει ακόμη αντιδράσει σε όλο αυτό το πρωτοφανές σκηνικό.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατεύσουμε την επένδυσή μας. Προειδοποιούμε δε όσους τυχόν εξυφαίνουν σενάρια για το μέλλον της εταιρείας και με σκοπό να απαξιώσουν την περιουσία των μετόχων της, θα μας βρουν μπροστά τους στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια. Οι πρακτικές διάλυσης εταιρειών που έχουν ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Τι απαντά η Reggeborgh

Κύκλοι της Reggeborgh, πάντως, σημείωναν ότι «αφού πρώτα έκαναν επιλεκτική διαρροή τμήματος ιδιωτικής συμφωνίας, που το σύνολο της είναι σε γνώση των εποπτικών αρχών και για την οποία έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ανακοινώσεις, κατόπιν έβγαλαν “θυμωμένη ανακοίνωση” για να αυτό-επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους! Παρ’ ότι γνωρίζουν ότι όσα μονότονα επαναλαμβάνουν έχουν κριθεί και απορριφθεί αρμοδίως (με πιο πρόσφατη την απόρριψη και της τελευταίας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών), εξακολουθούν στον ίδιο τόνο, με μόνο στόχο να πιέσουν εξωθεσμικά τις εποπτικές αρχές! Την ουσία της υπόθεσης την έχει όμως απαντήσει η επιχειρηματική πραγματικότητα της εταιρίας σήμερα, η οποία προχωρά με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων της και της εθνικής οικονομίας».

Η ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι ασκεί τα καθήκοντά της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πάντοτε με αρτιότητα και πληρότητα. Εξετάζει δε όλες τις καταγγελίες, που αφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά, με την αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος, εντός των χρονικών ορίων της νομοθεσίας, με αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων της. Πλην όμως, είναι αυτονόητο και θα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή, δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δεν χειραγωγείται από αυτές όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της.

Διαβάστε επίσης: 

Θέμα χρόνου η απόφαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την Ελλάκτωρ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News