Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 15:29
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Σε θέση μάχης για περαιτερω στήριξη

ΕΚΤ: Σε θέση μάχης για περαιτερω στήριξη

Την τελευταία της συνεδρίαση για το 2020 πραγματοποιεί αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρκική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης της συνεδρίασης για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική. 

Μετά τα πέρας της προηγούμενης συνεδρίασης και τις εξαγγελίες της επικεφαλής της ΕΚΤ, οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα επεκτείνει το τεράσιο πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ταλανίζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Κατά τη διάκρεια της συνέντευξης του Οκτωβρίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα στην αυριανή συνεδρίαση θα κάνει μία εκ νέου αποτίμηση των διαθέσιμων εργαλείων που διαθέτει, με σκοπό να σταθεί στο ύψος και να ανταποκριθεί στην τωρινή κατάσταση με τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού. Η ανάγκη για δράση καθίσταται επιτακτική, ιδιαίτερα μετά τα νέα lockdowns που εφαρμόσθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, μετά τη δεύτερη επέλαση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Η ανταπόκριση της ΕΚΤ ήταν άμεση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, εξαπολύοντας  ένα τεράστιο πρόγραμμα αγορά ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. δολαρίων, στο οποίο συμπεριέλαβε για πρώτη φορά κρατικά ομόλογα που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης, όπως τα ελληνικά, ενώ σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του προγράμματός της κάποιοι τίτλοι υποβαθμιστούν θα τους διατηρήσει στο ενεργητικό της. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το πρόγραμμα εκτάκτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί πέραν από το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021, ειδάλλως η ΕΚΤ θα επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, κινήσεις τις οποίες δεν συνηθίζει να κάνει. 

Ενώ η έλευση του εμβολίου αναμένεται να δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, η ΕΚΤ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα κάνει την εμφάνισή της ταχέως. 

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Societe Generale Ανατόλι Ανένκοφ, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σκιώδεις και σε αυτό το πλαίσιο πιθανώς η στόχευση της ΕΚΤ να είναι το εγγύς μέλλον.

Μάλιστα όπως προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών (η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών) στην έκθεσή της για το δ΄ τρίμηνο του 2020, πλέον ο κίνδυνος για χρεωκοπίες είναι αυξημένος. 

Όπως τονίζει στην έκθεσή της BIS, η παγκόσμια οικονομία περνάει από τη φάση της ρευστότητας σε αυτή των επιλύσεων.

Η BIS αναμένει ένα κύμα χρεοκοπιών, παρά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων και την επιφυλακτικότητα των τραπεζών, αναφορικά με τη δανειοδότηση σε επιχειρήσεις των οποίων οι προοπτικές δεν είναι ζοφερές.  

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες συνθήκες η ΕΚΤ αναμένεται να αναπροσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική βραχυπρόθεσμα, ενώ σαφώς και δεν θα αφήσει στην άκρη το μεσοπρόθεσμο στόχο της, για άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει στάσιμος σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News