PRODEA

Prodea: Οι επενδύσεις σε πράσινα κτήρια και οι σύμβουλοι από τη Σουηδία

Prodea: Οι επενδύσεις σε πράσινα κτήρια και οι σύμβουλοι από τη Σουηδία

Σταθερά προσανατολισμένη στην υλοποίηση επενδύσεων σε βιοκλιματικά κτήρια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα παραμένει η Prodea που διαθέτει, ήδη, στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα πιστοποιημένα ως πράσινα (green certified) αξίας 301 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της ΑΕΕΑΠ, όπως ανέφεραν σε παρουσίαση κατά το χθεσινό συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo o διευθύνων σύμβουλος Άρις Καρυτινός, η οικονομική διευθύντρια Τερέζα Μεσσάρη και ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας Θανάσης Καραγιάννης, είναι η αξία των πράσινων ακινήτων να αυξηθεί στα 349 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, η αξία του χαρτοφυλακίου ιδιοκτησιών με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα διαμορφωθεί σε 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών. Το 52% των νέων αναπτύξεων θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια που προέρχονται από το πράσινο ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ που εξέδωσε, πρόσφατα, η Prodea.

«Τo ESG σημαίνει ποσοτικοποίηση κοινωνικής ευθύνης, είναι απαραίτητο για την προσέλκυση κεφαλαίων και απαιτεί δέσμευση, πόρους, χρόνο και κόστος» ανέφερε ο κ. Καρυτινός.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις

Το πρώτο «πράσινο» ακίνητο της εταιρείας περιλαμβάνει το κτήριο γραφείων «Καρέλα» στην Παιανία που διαθέτει πιστοποίηση LEED Gold και αποτελεί επένδυση 130 εκατ. ευρώ. Τα νέα υπό υλοποίηση, σε κοινοπραξία κατά βάση με την Dimand, περιλαμβάνουν το κτήριο γραφείων «Element» στο Μαρούσι, που διαθέτει εμβαδόν 13.900 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Φέραμε ειδικούς συμβούλους από τη Σουηδία που έθεσαν σε εφαρμογή ενεργειακά μοντέλα, ώστε να μετρηθεί η επίδραση του ηλίου και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα σκίαστρα. Έτσι μειώθηκε σημαντικά το κόστος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και κατ’ επέκταση το ενεργειακό κόστος. Ως εκ τούτου, προμισθώσαμε το ακίνητο προτού αποπερατωθεί» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Prodea εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 200 δωματίων Moxy hotel, που θα αποτελεί το πρώτο «πράσινο» ξενοδοχείο στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννη.

Επίσης, τo pipeline κτηρίων γραφείων με πιστοποίηση LEED Gold της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει:

– το ακίνητο 30,6 χιλ. τ.μ. της πρώην Importex στην Λεωφ. Συγγρού που θα αποπερατωθεί με ορίζοντα το β’ τρίμηνο του 2022

-το «Wave» επιφάνειας 5.460 τ.μ. στην Λεωφ. Συγγρού 44 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

-το «Funnel» επιφάνειας 8.000 τ.μ. στο Μαρούσι που θα στεγάσει την έδρα της στοιχηματικής Kaizen και αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του 2022 και

-το 21,2 χιλ. τ.μ. «hub 26» στη Θεσσαλονίκη που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News