Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 20:45
ΨΗΦΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Eπίσημη πρεμιέρα με πολλά ερωτήματα για το ψηφιακό νόμισμα eNaira της Νιγηρίας

Eπίσημη πρεμιέρα με πολλά ερωτήματα για το ψηφιακό νόμισμα eNaira της Νιγηρίας

H Νιγηρία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα της Αφρικής που εκδίδει ψηφιακό νόμισμα, το eNaira, μία κίνηση που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση του πληθυσμού στις τραπεζικές υπηρεσίες, να φέρει περισσότερα εμβάσματα στην χώρα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Τώρα, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής συμπορεύεται με τις Μπαχάμες, η κεντρική τράπεζα της οποίας εξέδωσε τον Οκτώβριο ψηφιακό νόμισμα γενικής χρήσης, γνωστό ως Sand Dollar. Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμαστικά προγράμματα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Γαλλίας έχουν ανακοινώσει το πρώτο διασυνοριακό πείραμα στην Ευρώπη. 

Παρ΄όλα αυτά, ειδικοί αλλά και χρήστες κρυπτονομισμάτων αναφέρουν ότι το γεγονός πως υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις ως προς το eNaira – καθώς και μεγάλη ανησυχία ως προς τη σταθερότητα των κανόνων της κεντρικής τράπεζας – σημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει να διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο για να φθάσει στην επιτυχία του ψηφιακού νομίσματος. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γκόντγουιν Εμεφίλ δήλωσε ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον και ανταπόκριση, με 33 τράπεζες, 2000 πελάτες τους και 120 έμποροι να έχουν ήδη κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα για να αποκτήσουν ψηφιακό νόμισμα, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογών σε Apple και Android. 

O πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, δήλωσε ότι η χρήση του νομίσματος θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία κατά 29 δισ.δολάρια την προσεχή 10ετία.  

Να σημειωθεί ότι ο νέος πληθυσμός της χώρας είναι πολύ εξοικειωμένος με τα ψηφιακά νομίσματα και η χρήση των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη παρά την απαγόρευση της κεντρικής τράπεζας τον Φεβρουάριο σε τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να κάνουν συναλλαγές με αυτά. Η Νιγηρία κατατάσσεται στην έβδομη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Χρήσης Κρυπτονομισμάτων της εταιρείας ερευνών Chainalysis. Τα επίσημα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, υποστηρίζονται και ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News