Business & Finance Δευτέρα 25/10/2021, 11:28
BUSINESS & FINANCE

Τζον Χριστοδούλου: Ο δισεκατομμυριούχος που έλαβε επίδομα στήριξης

Παρότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας

Τζον Χριστοδούλου: Ο δισεκατομμυριούχος που έλαβε επίδομα στήριξης

Για έναν δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα των ακινήτων, που φωτογραφίζεται πλάι σε αστέρες και φιλοξενεί ποδοσφαιριστές της Premier League στο αξίας 50 εκατ. ευρώ σκάφος του, η δημόσια εικόνα του είναι πολύ σημαντική. Για αυτό και ο Τζον Χριστοδούλου, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, κατέκρινε τον Ιούνιο τις επιχειρήσεις της χώρας που κάνουν χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης για την πανδημία, λέγοντας ότι αυτό δίνει το «λάθος μήνυμα». Όπως αποκαλύπτουν τώρα οι Times του Λονδίνου, τελικά και ο ίδιος έλαβε εκατομμύρια στερλίνες από το πρόγραμμα αναστολών που εφάρμοσε η βρετανική κυβέρνηση. 

Παρότι είχε πει δημοσίως στο Λονδίνο ότι ο ίδιος και ο όμιλός του «δεν δανείστηκαν χρήματα από την κυβέρνηση», έλαβε έως και 6 εκατ. στερλίνες μέσω του κρατικού προγράμματος για τη στήριξη της απασχόλησης. Μάλιστα, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τέσσερις εταιρείες-κελύφη, στις οποίες ο ίδιος δεν εμφανίζεται επισήμως ως ιδιοκτήτης ή μέλος του δ.σ., όμως τελικά ελέγχονται από εκείνον, σύμφωνα με τους Times. 

Τζον Χριστοδούλου: Ο δισεκατομμυριούχος που έλαβε επίδομα στήριξης-1
φωτ.: superyachtfan.com

Σύμφωνα με την τελευταία Rich List των Sunday Times, ο Τζον Χριστοδούλου διαθέτει περιουσία άνω των 2 δισ. στερλινών και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία. Ο ίδιος κατοικεί πλέον μαζί με την οικογένειά του στο Μονακό, όμως δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Βρετανία, όπου και διαθέτει μία αυτοκρατορία του real estate με ακίνητα 930.000 τετραγωνικών μέτρων. 

Ανάμεσα στα ακίνητα που του ανήκουν είναι το Four Seasons στο Canary Wharf του Λονδίνου και μερικά ακόμα 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία. 

Μιλώντας σε συνάντηση Κυπρίων στο Λονδίνο, τον Ιούνιο,  είχε πει ότι οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν «πολύ, πολύ άσχημοι», καθώς τα ξενοδοχεία που αποτελούν το 30% του χαρτοφυλακίου ακινήτων του, «υπέφεραν απίστευτα». 

Διαβάστε επίσης: Άλκης Δαυίδ: Τους κορόιδεψα όλους, δεν υπάρχουν δισεκατομμύρια

«Δεν δανειστήκαμε χρήματα από την κυβέρνηση. Δεν το έκανα, όχι μόνο γιατί δεν μου φαινόταν ότι είναι το σωστό, αλλά και γιατί δίνει το λάθος μήνυμα», είπε. 

Και πρόσθεσε ότι δεν έκανε απολύσεις λόγω της πανδημίας. «Το σημαντικότερο πράγμα για εμένα είναι να παραμείνω πιστός στους ανθρώπους που είναι πιστοί σε εμένα», σημείωσε. 

Ο 54χρονος Χριστοδούλου ήταν 10 ετών το 1974, όταν η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αγγλία, έπειτα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Διαβάστε επίσης: Τζον Κατσιματίδης: 1 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο έβγαλε ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο

Εγκατέλειψε στο σχολείο σε ηλικία 16 ετών και εκπαιδεύτηκε σαν τεχνίτης διαμαντιών. Όμως είδε από νωρίς ότι η αγορά του real estate προσέφερε μεγάλες ευκαιρίες. Σε ηλικία 20 ετών είχε αγοράσει το πρώτο του διαμέρισμα, ένα στούντιο στην περιοχή Finchley του Λονδίνου. Το αγόρασε 27 χιλιάδες στερλίνες και ξόδεψε άλλες 10 χιλιάδες για να το ανακαινίσει, με αποτέλεσμα τέσσερις μήνες αργότερα να το πουλήσει με κέρδος 25 χιλιάδες.

Στην πορεία, μάλιστα, αγόρασε μέχρι και το κτίριο στο οποίο δούλευε ως τεχνίτης διαμαντιών. Στο κτίριο αυτό στεγάζονταν 140 ακόμα εργαστήρια. Ο Χριστοδούλου το αγόρασε ολόκληρο το 2004, το διαχειρίστηκε για 10 χρόνια και μετά το πούλησε για 4 φορές περισσότερα.

Σήμερα, ο Χριστοδούλου αναπτύσσει εκτός από την επιχειρηματική και φιλανθρωπική δράση, αφού έχει ιδρύσει το Yianis Christodoulou Foundation, το οποίο στηρίζει μη προνομιούχα παιδιά και τις οικογένειές τους στη Βρετανία και αλλού. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News