BUSINESS & FINANCE

Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός data center στην Αθήνα

Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός data center στην Αθήνα

Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και των τιμών ενέργειας, ένα φαινόμενο παγκόσμιο – απόρροια της προσπάθειας για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, δεν αλλάζει τα δεδομένα μόνο μόνο για τα μεγάλα έργα υποδομής. Αλλά και για τα κέντρα δεδομένων για τα οποία τα πράγματα ενδέχεται να είναι πιο πολύπλοκα. Κι αυτό επειδή τα data centers απαιτούν υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό, υψηλής κατάρτισης μηχανικούς Πληροφορικής, οι οποίοι είναι δυσεύρετοι, λόγω και της εκτόξευσης, παγκοσμίως, της ζήτησης για κέντρα δεδομένων. Το πρόβλημα αυτό περιγράφει έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Turner & Townsend για το δείκτη κόστους -υπολογίζεται σε δολάρια ανά Watt-των data center σε 44 περιοχές, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη, στις πιο ακριβές περιοχές για την κατασκευή κέντρων δεδομένων ανήκουν το Τόκιο, η Ζυρίχη και η Σίλικον Βάλεϊ με 12,5, 12 και 10,3 δολάρια ανά Watt (w). Την πεντάδα συμπληρώνουν το New Jersey και η Σεούλ με 10,3 και 9,7 δολ./w αντίστοιχα.

Η Αθήνα καταλαμβάνει την 35η θέση σε σύνολο 44 περιοχών, με το κόστος ανά Watt να τοποθετείται σε 6,7 δολάρια όσο δηλαδή είναι στο Γιοχάνεσμπουργκ και την Κωνσταντινούπολη.

Το χαμηλότερο κόστος κατασκευής data center εντοπίζεται στο Πεκίνο (4,6 δολ./w), ενώ στις αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Μπογκοτά το κόστος είναι κατά 1/3 μικρότερο, συγκριτικά με τις βασικές αγορές.

 

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, κατά τους αναλυτές, μία ακόμη πηγή ανησυχίας για τα data centers σχετίζεται με την προσαρμογή στον στόχο για μηδενικές εκπομπές. Μπορεί δηλαδή, να υπάρχει ισχυρή βούληση για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των data centers, αλλά ακόμη αγνοείται ο οδικός χάρτης για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ενώ στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις αποδίδεται το 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης ρεύματος.

Κατά την έρευνα της Turner & Townsend, που έχει στηριχθεί και στις απόψεις 208 ατόμων του κλάδου, άνω του 80% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το κόστος κατασκευής είναι στο «κόκκινο» λόγω και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Βρίσκεται ακόμη, αντιμέτωπο με σοβαρές δυσκολίες στον εντοπισμό του κατάλληλου προσωπικού. Επίσης, η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η δραστηριότητα της διαχείρισης/κατασκευής data centers είναι θωρακισμένη έναντι υφεσιακών συνθηκών και προβλέπει ότι η ζήτηση θα είναι αυξημένη το 2022 συγκριτικά με το 2021.

Στην Ελλάδα, η Lamda Hellix, που ξεκίνησε, πρόσφατα, να κατασκευάζει το νέο κέντρο δεδομένων της στο Κορωπί, η Microsoft, που δρομολογεί τα δικά της έργα, αλλά και η ιταλική Sparkle συνεχίζουν απρόσκοπτα τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους.

 

Φοβίζει η αύξηση του κόστους

Εκτός όμως, από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα data centers, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, προκαλεί κλυδωνισμούς στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Πρέπει να λύσουμε άμεσα ένα θέμα που ήδη έχουμε μπροστά μας και είναι επικίνδυνο. Με τη συσσώρευση των αυξήσεων στα υλικά έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων. […] Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις. Να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών βάσει των οποίων υπολογίζει τον προϋπολογισμό στα έργα, και στο τέλος της ημέρας πληρώνονται οι εταιρείες που κάνουν τα έργα. Όχι μόνο για τα νέα έργα… Αν δεν γίνει αυτό και για τα υφιστάμενα έργα, αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, φοβάμαι πως θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν….» ανέφερε, πρόσφατα, στο 4ο Athens Investment Forum» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός.

Αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης, έχει αναφέρει ότι το πρόβλημα της αύξησης των τιμών των υλικών απαιτεί την υιοθέτηση νομοθετικής πρωτοβουλίας σε δύο επίπεδα. Όπως δηλαδή, εξήγησε, χρειάζεται «μία άμεση, δίκαιη αποζημίωση που να αντιμετωπίζει την απρόβλεπτη συνθήκη και να εξασφαλίζει την συνέχιση των έργων και μια οργανωμένη διαδικασία με παρατηρητήριο τιμών που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ανάλογες απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News