Business & Finance Κυριακή 24/10/2021, 20:42
BUSINESS & FINANCE

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί το βρετανικό κρασί

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί το βρετανικό κρασί

Οι βρετανοί οινοπαραγωγοί φαίνεται πως επωφελούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιo επίπεδο. Ο οινοπαραγωγός Νίκο Μπέικερ καλλιεργεί Chardonnay και Pinot Noir. Η οικογενειακή του επιχείρηση Black Chalk στο Χάμπσαϊρ της νότιας Αγγλίας παράγει 25.000 με 30.000 μπουκάλια το χρόνο.

«Στην περιοχή επικρατούν παρόμοιες θερμοκρασίες όπως πριν από 30 με 40 χρόνια στην Καμπανία της Γαλλίας όπου παράγεται η διάσημη σαμπάνια. Στην ηπειρωτική Ευρώπη όμως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Ο τρύγος ξεκινά ολοένα και νωρίτερα, υπάρχει υπερπαραγωγή και όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα» εξηγεί.

Οι αμπελοκαλλιέργειες τετραπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια

Ο Τζέιμς Μάτγιρ, αμπελουργός σε μικρό οικογενειακό οινοποιείο, λέει για την αμπελοκαλλιέργεια στην Βρετανία: «Πριν από την πανδημία φυτεύτηκαν 1,5 εκατ. κλήματα, μια χρονιά αργότερα 3 εκατομμύρια. Η οινοπαραγωγή αναπτύσσεται ραγδαία. Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πλέον ότι η παραγωγή κρασιού είναι εφικτή στη Βρετανία. Φτιάχνουμε πλέον καταπληκτικά κρασιά. Στη βρετανική αγορά κυριαρχεί πλέον ο ντόπιος αφρώδης οίνος».

Ο Ντίκλαν Κόνγουέι από το Ινστιτούτο Ερευνών Γκράνθαμ, το οποίο μελετά την κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικά ζητήματα, δηλώνει ότι τα τελευταία 40 χρόνια η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία ανέβηκε κατά 1 βαθμό. Επιβεβαιώνει ότι οι οινοπαραγωγοί στην Αγγλία έχουν προοπτική και αναφέρει ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι καλλιέργειες τετραπλασιάστηκαν:

«Παλαιότερα ακόμα κι εμείς γελάγαμε όταν κάποιος αγόραζε βρετανικό κρασί. Αν το αγόραζες το αγόραζες όχι επειδή ήταν καλό, αλλά για να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Όλα αυτά όμως άλλαξαν. Τα βρετανικά κρασιά είναι λίγο ακριβότερα όταν είναι ποιοτικά, αλλά οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα. Ο αφρώδης οίνος μας έχει βραβευθεί διεθνώς, η φήμη του βελτιώνεται».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News