Business & Finance Κυριακή 24/10/2021, 11:30
ΒUSINESS & FINANCE

Είσαι σίγουρος ότι έχεις ακολουθήσει τη σωστή καριέρα; Απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα

Είσαι σίγουρος ότι έχεις ακολουθήσει τη σωστή καριέρα; Απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα

Συνήθως, περνάμε τον καιρό μας προσπαθώντας να απαντήσουμε σε emails, να παρευρισκόμαστε σε συναντήσεις, να ελέγχουμε τις λίστες μας και, ενίοτε, να διερωτώμαστε εάν έχουμε επιλέξει το σωστό επάγγελμα ή μήπως η ζωή μας θα ήταν καλύτερη εάν κάναμε κάτι διαφορετικό. Αντί να σπαταλάμε τον χρόνο μας προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. 

Στο νέο βιβλίο «Τhe Long Game: Ηow to Be o Long-Term Thinker in a Short-Term World», που δημοσιεύθηκε από το Ηarvard Business Review το φετινό φθινόπωρο, η συγγραφέας και καθηγήτρια Ντόρι Κλάρκ δίδει μία διαφορετική οπτική. Προτείνει ότι οι περισσότεροι από μας θα πρέπει να σκεφθούμε πιο βαθιά και πιο προληπτικά για το πού ακριβώς βαδίζουμε. 

Ορισμένοι άνθρωποι βαδίζουν σε μονοπάτια που θα οδηγήσουν σε ανεκπλήρωτους στόχους και λύπη εάν δεν κάνουν τις σωστές κινήσεις, αναφέρει η Κλάρκ, ενώ πάλι άλλοι σπεύδουν να κάνουν αλλαγές, χωρίς να καταλήξουν στο στόχο που είχαν βάλει. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κλαρκ υπογραμμίζει απλώς κάποια σημαντικά, κατά την ίδια σημεία, στα οποία μας καλεί να δώσουμε προσοχή, θέτοντας ταυτόχρονα στον εαυτό μας κάποια ερωτήματα:

– Πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, επειδή είναι περίπλοκη από πλευράς τακτικής. «Πώς θα αυξήσω τις πωλήσεις κατά 20% το επόμενο έτος;» ή «Θα πρέπει να μείνω σε αυτή τη δουλειά ή να κάνω κάτι άλλο;». Αντί όμως να κάνουμε μία παύση και να αρχίσουμε να θέτουμε στον εαυτό μας όλες αυτές τις άβολες και δύσκολες ερωτήσεις, συνήθως είναι γιας μας πολύ πιο εύκολο να βάζουμε κάτω το κεφάλι και να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με αυτό που κάνουμε. 

– Στη σύγχρονη Δυτική κοινωνία, η εργασία έχει καταλήξει να δίδει νόημα στη ζωή πολλών ανθρώπων. Αν αρχίσουμε να ανησυχούμε ότι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο ή ότι δεν προοδεύουμε όσο θα θέλαμε, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο και να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα. 

– Εάν είμαστε αρκετά έξυπνοι και έχουμε αρκετά κίνητρα, θα φθάσουμε τους στόχους μας, αλλά μπορεί να γίνει άβολο και ακόμη και τραγικό στην περίπτωση που αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι οι στόχοι μας ήταν λάθος.

– Για το λόγο αυτό, το πρώτο ερώτημα που πρέπει πραγματικά να αναλυθεί είναι εάν ο στόχος είναι εγγενής ή εξωγενής. Επιδιώκω αυτόν τον στόχο επειδή είναι κάτι που έχει σημασία για εμένα ή εκτελώ απώς ένα σενάριο που έχω εσωτερικεύσει με βάση αυτό που η κοινωνία πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα ή αυτό που οι άνθρωποι γύρω μου πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα; Μόνο με αυτές τις ερωτήσεις θα ανακαλύψει κάποιος νωρίτερα παρά αργότερα εάν ο στόχος που έχει θέσει είναι ο σωστός. 

– Η κοινωνία πρεσβεύει ότι ο καθένας πρέπει να βρει αυτό που αγαπάει πραγματικά. Ομως, αυτή η λογική μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Είναι πολύ πιο εύκολο να έχει κάποιος το περιθώριο να ανακαλύψει μόνος του τι του αρέσει και σε τι είναι καλός, αν απαντήσει στην εξής ερώτηση: «Τι μου φαίνεται ενδιαφέρον;» Συνολικά, πρέπει να «παίρνουμε τα πράγματα πιο ελαφρά» όσο βρισκόμαστε στη φάση της ανακάλυψης.

– Καλό θα είναι να αναρωτιέμαι σε τακτική βάση: «Τι είναι κάτι που μπορώ να κάνω σήμερα που θα κάνει το αύριο πιο εύκολο ή καλύτερο;».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News