Business & Finance Σάββατο 23/10/2021, 07:33
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Citigroup: Η πρώτη τράπεζα της Wall Street που κάνει έλεγχο για φυλετικές διακρίσεις

Citigroup: Η πρώτη τράπεζα της Wall Street που κάνει έλεγχο για φυλετικές διακρίσεις

Η πρώτη τράπεζα της Wall Street αναδεικνύεται η Citigroup που συμφώνησε να προβεί σε ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και πώς αντιμετωπίζονται οι φυλετικές διακρίσεις εντός των δραστηριότητων της.

Ο έλεγχος θα διεξαχθεί από νομικούς συμβούλους της Covington & Burling LLP, ανακοίνωσε η Citigroup την Παρασκευή στον ιστότοπό της. Η τράπεζα γνωστοποίησε ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στη δέσμευσή της το 2020 να αφιερώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρωτοβουλίες που ευελπιστεί ότι θα συμβάλουν στην κάλυψη του επίμονου φυλετικού χάσματος πλούτου στις ΗΠΑ, όπου η μέση καθαρή περουσία μιας λευκής οικογένειας είναι σχεδόν δέκα φορές υψηλότερη από αυτή μιας μαύρης οικογένεια.

Ενώ η κίνηση αυτή της Citigroup λαμβάνει χώρα μετά από αντίστοιχη πρωτοβουλία της BlackRock Inc. λίγο νωρίτερα φέτος, δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους τραπεζικούς ομίλους της Wall Street, οι οποίοι θεωρούν ότι οι έλεγχοι για φυλετικές διακρίσεις δεν είναι απαραίτητοι αφού οι πιστωτικοί όμιλοι εισήγαγαν αρκετές πρωτοβουλίες το περασμένο έτος, όπως επενδύσεις σε μαύρους επιχειρηματίες και η επέκταση των πιστώσεων. Το αίτημα για ελέγχους σχετικά με φυλετικές διακρίσεις προέκυψε μετά τις διαμαρτυρίες ότι υπάρχει μεγάλη αδικία ως προς τις φυλετικές διακρίσεις που σάρωσαν τις ΗΠΑ πέρυσι και την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενός εκτελεστικού διατάγματος για την προώθηση της ισότητας.

«Ο έλεγχος και η διαφάνεια αποτελούν σημαντικά στοιχεία του έργου που κάνουμε για να προωθήσουμε την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη όλων», δήλωσε στην ανάρτηση ο Εντουαρντ Σκάιλερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Citigroup. «Δείχνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στον έλεγχο και τη διαφάνεια, δεσμευόμενοι να διενεργήσουμε ελέγχους για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων».

Οι επενδυτές της Citigroup πίεσαν την τράπεζα κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της να διενεργήσει έλεγχο. Η τράπεζα είχε αντιρρήσεις φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να μπλοκάρουν τo αίτημα, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Στη συνέχεια, τα στελέχη της τράπεζας προέτρεψαν τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία είχε ήδη θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του χάσματος πλούτου. Το αίτημα αυτό συγκέντρωσε την έγκριση περίπου του ενός τρίτου των μετόχων.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από ομάδες τρίτων, οι οποίες αναλύουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών – από τις πολιτικές έως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες — για να καθορίσουν εάν προκαλούν, ενισχύουν ή διαιωνίζουν διακρίσεις.

Η BlackRock είπε ότι θα πραγματοποιήσει αντίστοιχους ελέγχους το επόμενο έτος. Η Airbnb και το Facebook  έχουν πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους τα τελευταία χρόνια. Η Starbucks είχε επίσης προσλάβει την Covington & Burling για να διενεργήσει έλεγχο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News