Business & Finance Πέμπτη 21/10/2021, 16:08
BUSINESS & FINANCE

Πόσο κοστίζει να αγοράσετε το δικό σας διαμέρισμα σε ένα superyacht

Οι «πολυκατοικίες της θάλασσας»

Πόσο κοστίζει να αγοράσετε το δικό σας διαμέρισμα σε ένα superyacht

Όσοι ονειρεύονται να αποκτήσουν το δικό τους superyacht μπορούν τώρα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα πληρώνοντας πολύ λιγότερα.

Η λύση βρίσκεται στις «πολυκατοικίες της θάλασσας», δηλαδή πολύ μεγάλα σκάφη τα οποία πωλούνται διαμέρισμα-διαμέρισμα σε όποιον έχει μερικά εκατομμύρια να διαθέσει.

Όταν όλα τα διαμερίσματα πουληθούν, το γιοτ αρχίζει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο και λειτουργεί περίπου σαν ένα κρουαζιερόπλοιο, δίνοντας στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων πλήρεις υπηρεσίες και πρόσβαση σε εστιατόρια, γυμναστήρια, σπα και κελάρια κρασιών.

Ένα τέτοιο σκάφος είναι το Somnio, το οποίο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή από τα νορβηγικά ναυπηγεία Vard. Με μήκος 221 μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο σκάφος στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί, το 2024.

Διαβάστε επίσης: Το σκάφος των 69 εκατ. ευρώ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Το Somnio θα έχει 39 διαμερίσματα, με τιμές που ξεκινούν από τα 9,5 εκατ. ευρώ το καθένα. Βέβαια, οι τιμές εξαρτώνται από το μέγεθος και την τοποθεσία του διαμερίσματος και όπως συμβαίνει και στις πολυκατοικίες, όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα διαμέρισμα, τόσο ανεβαίνει η τιμή του.

Γιατί, όμως, να επιλέξει κάποιος ένα τέτοιο διαμέρισμα; Παρότι τα 10 εκατ. ευρώ είναι αρκετά για να αποκτήσει κανείς το δικό του σκάφος, σίγουρα δεν επαρκούν για ένα superyacht.

Επιπλέον, όσοι αγοράζουν ένα τέτοιο διαμέρισμα «ξενοιάζουν» από όλα τα διαδικαστικά θέματα και τη συντήρηση, που αποτελούν τους συνηθέστερους «πονοκεφάλους» για τους ιδιοκτήτες σκαφών. Το πλήρωμα φροντίζει για το δρομολόγιο, τα καύσιμα, τον ανεφοδιασμό του σκάφους καθώς και για τις ξεναγήσεις και εκδρομές στους διάφορους προορισμούς. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προτείνουν προορισμούς που θα ήθελαν να επισκεφθούν.

Διαβάστε επίσης: Το σκάφος των 65 μέτρων με τις πέντε πισίνες και την αρχιτεκτονική «Transformers»

Και την ίδια στιγμή, έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μίας κοινότητας από ανθρώπους σαν και αυτούς.

Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να νοικιάζουν το διαμέρισμά τους σε τρίτους, αν και μπορούν να το παραχωρήσουν σε φίλους και συγγενείς, όταν οι ίδιοι δεν το χρησιμοποιούν.

Τέτοια σκάφη πλέουν ήδη στις θάλασσες. Ένα από αυτά είναι το 196 μέτρων The World, το οποίο έχει τέσσερις φορές περισσότερα διαμερίσματα από το Somnio.

Πόσο κοστίζει να αγοράσετε το δικό σας διαμέρισμα σε ένα superyacht-1

Εκεί, οι τιμές ξεκινούν από τα 2 εκατομμύρια δολάρια για ένα στούντιο και φτάνουν στα 15 εκατ. δολάρια, όμως μόνο ένας μικρός αριθμός διαμερισμάτων παραμένει ελεύθερος.

«Όταν είδαμε το The World να πλέει προς το Ρίο ντε Τζανέιρο και μάθαμε για το μοναδικό concept του, ξέραμε ότι έπρεπε να γίνουμε μέρος αυτού του πράγματος», είπε στο CNBC ένας από τους ιδιοκτήτες του.

Διαβάστε επίσης: Το σκάφος των 350 εκατ. δολαρίων με το δικό του λιμάνι

Ο άνθρωπος αυτός ζει στο σκάφος εδώ και τέσσερα χρόνια και έχει εξερευνήσει τη Μαδαγασκάρη, την Ινδονησία και τη Μεσόγειο.

«Μας αρέσει η ξεγνοιασιά του να μπορούμε να πάμε στο σπίτι μας στο The World όποτε θέλουμε, κουβαλώντας μόνο μία μικρή βαλίτσα μαζί μας –καθώς διατηρούμε τόσο καλοκαιρινές όσο και χειμερινές γκαρνταρόμπες στο σκάφος», εξηγεί.

Μάλιστα, ομολογεί ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να αγοράσει το δικό του σκάφος γιατί «οι φίλοι μας που έχουν ιδιωτικά σκάφη φαίνεται να έχουν συνεχώς προβλήματα, είτε με το προσωπικό ή τεχνικά ζητήματα, τα οποία με κάποιο τρόπο χαλάνε τη διασκέδασή τους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News