Business & Finance Τρίτη 19/10/2021, 21:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: «Βλέπει» αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων το 2022

S&P: «Βλέπει» αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων το 2022

O ρυθμός με τον οποίον οι εταιρείες αθετούν τις πληρωμές χρέους μπορεί να αυξηθεί το 2022 προειδοποίησε o οίκος S&P, στην περίπτωση που η ανάπτυξη και οι προσπάθειες απομόχλευσης επιβραδυνθούν ή σταματήσουν εντελώς. 

Oι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει φέτος τις εταιρείες που εκδίδουν ομόλογα υψηλής απόδοσης λαμβάνοντας υπόψη τις επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

«Αναμένουμε ότι ο συνδυασμός ισχυρών προοπτικών ανάπτυξης για τις εταιρείες που αξιολογούνται στην βαθμίδα CCC και των λιγότερων μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις θα οδηγήσουν τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις σε αναβάθμιση και τις ασθενέστερες σε πτώχευση», σημειώνει εκπρόσωπος του οίκου. 

«Αλλά το ρίσκο παραμένει «ασυνήθιστα υψηλό» καθώς αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων».

Τους τελευταίες δώδεκα μήνες μόλις το 16% των εταιρειών με αξιολόγηση «CCC» έχουν αθετήσει πληρωμές χρέους όταν ο ιστορικός μέσος όρος είναι 35%, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αναλυτές της S&P πρόσθεσαν ότι ο ρυθμός των αναβαθμίσεων θα υποχωρήσει τους ερχόμενους μήνες.

Ο υψηλός ρυθμός μόχλευσης έχει ήδη αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς τραπεζίτες και επενδυτές. Η Credit Suisse έχει αρχίσει να κλείνει την πόρτα σε περισσότερες εκδόσεις χρέους. Αντίστοιχα, ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Μάικλ Πιούμπελ δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη υψηλή δραστηριότητα σε συμφωνίες θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους ως προς την πιστωτική απόδοση για τις επιχειρήσεις που αγοράζουν μεγαλύτερους στόχους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News