BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στηρίγματα από τις τράπεζες – Απωθούνται οι εξωτερικές πιέσεις

Στις 894 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στηρίγματα από τις τράπεζες – Απωθούνται οι εξωτερικές πιέσεις

Εγκλωβισμένο στη στασιμότητα είναι και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κάτω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, προσπαθώντας παράλληλα να αμυνθεί στις εισαγόμενες πιέσεις από το εξωτερικό,  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών (14.00), ο Γενικός Δείκτης εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, και βρίσκεται στις 894,96 μονάδες, μην καταγράφοντας ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (894,74 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 5,5 μονάδες (από 893,61 έως 899,03 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει απογοητευτικός, μην υπερβαίνοντας τα 32 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Με τις περισσότερες μετοχές να διαπραγματεύονται εντός ενός πολύ στενού εύρους, το ενδιαφέρον εστιάζει κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, με τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζουν, καταγράφοντας άνοδο πέριξ του 1,5%. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των ΕΧΑΕ – ΔΕΗ. 

Από την άλλη πλευρά, στο στόχαστρο των πωλητών βρίσκεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία χάνει περίπου 1,50%, ενώ η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 1,6% εν μέσω των σεναρίων για διαγραφή από τον MSCI Greece.  

Συσσώρευσης συνέχεια 

Όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής συναλλαγές, η συσσώρευση στη Λεωφόρο Αθηνών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ως πρώτο σημείο στήριξης της 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.   

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές σίγουρα δεν βοηθάει στην αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται και πάλι πτωτικά, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.  

Υψηλό ενεργειακό κόστος, σταθερά μεγάλος πληθωρισμός, επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης και απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης έρχονται να συμπληρώσουν την αρνητική συγκυρία, καθιστώντας τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς.  

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν και την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα στερήσει σημαντικά κεφάλαια από την αγορά, επιτείνοντας το πρόβλημα της αγοραστικής ένδειας.  

Στηρίγματα από Eurobank, ΕΤΕ 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να δώσει έναν ανοδικό τόνο και να παρασύρει θετικά τον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύεται κατά 1,05% και τις 576,36 μονάδες. 

Η μετοχή της Eurobank ξεχωρίζει στο +1,7% και το 0,88 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί κατά πόδας, αυξανόμενη στο +1,5% και τα 2,6 ευρώ. 

Ελαφρώς χαμηλότερα είναι τα κέρδη για τη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στο +0,77% και το 1,44 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, από την πλευρά της, κινείται σχεδόν σταθεροποιητικά στο 1,13 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,27% 1,1305 ευρώ  
  • Attica Bank -0,13% 3,85 ευρώ  
  • Eurobank 1,72% 0,8846 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,48% 2,598 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,77% 1,449 ευρώ 

Ισορροπία δυνάμεων στο ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,1% και τα 3,74 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται σταθερά άνω των 9 ευρώ (+1%), εν όψει και της αυριανής έγκρισης της προτεινόμενης ΑΜΚ από τη γενική συνέλευση των μετόχων. 

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των πωλητών, εν μέσω των σεναρίων περί διαγραφής από τον δείκτη MSCI Greece. Ως αποτέλεσμα, υποχωρεί στο -1,7% και τα 13,2 ευρώ. Κατά 1,4% διολισθαίνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.   

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Intracom σημειώνει κέρδη κοντά στο 3%, υπερβαίνοντας το τεχνικό σημείο των 2 ευρώ. Στο +1,5% ακολουθεί η μετοχή της Intrakat και στο +1,1% η μετοχή της ΕΥΑΘ. Αντίθετα, οι μετοχές των ΟΛΘ – Τεχνική Ολυμπιακή χάνουν περίπου 2%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00),  54 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές καταγράφουν πτώση και 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,1 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News