BUSINESS & FINANCE

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού μπορούν να αναμένουν οι εργαζόμενοι, καθώς πλέον έχει ανοίξει για τα καλά η ατζέντα για το θέμα. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε για άλλη μια φορά χθες πως το επόμενο έτος θα πάμε σε μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε ακόμη: Οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται και τα κλειδιά για περισσότερες επενδύσεις

Οι δύο παράγοντες

Η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, δίνει ώθηση για υψηλότερους μισθούς. Από την άλλη ίσως βρισκόμαστε στον «χορό» μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου που οδηγεί σε νέα δεδομένα. Πάντως όπως αναφέρουν και κυβερνητικά στελέχη η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό οδηγεί σε αύξηση του κατώτατου μισθού κοντά στο 12% ενώ θα συνυπολογιστεί και η αύξηση του 2% (από 1.1.2022). Αυτό σημαίνει πως πάμε για μια αύξηση της τάξεως του 10% επιπλέον από τον κατώτατο μισθό που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2022. Συνεπώς οδηγούμαστε ολοταχώς σε έναν κατώτατο μισθό ύψους 730 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα του 2022

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τον κατώτατο μισθό, την άνοιξη θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία για τον καθορισμό του κατωτάτου μισθού. Ενώ το καλοκαίρι του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει συμφωνηθεί ο νέος κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η νέα απόφαση για τον κατώτατο μισθό αναμένεται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023. Παρόλα αυτά εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανό οι οι νέες αυξήσεις να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, δηλαδή αμέσως μετά την τελική κυβερνητική απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια επιδεινώνει το πρόβλημα της φτώχειας στην Ελλάδα

Η αύξηση του 2%

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, ισχύει η αύξηση κατά 2% στον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί – την 1η Ιανουαρίου 2022 –  σε 663 ευρώ τον μήνα ευρώ. Το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ-1

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ-2

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News