BUSINESS & FINANCE

G. Diedrich (Cisco): Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών στην Ελλάδα

G. Diedrich (Cisco): Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών στην Ελλάδα

Συμφωνία συνεργασίας µε το ελληνικό Δημόσιο με αντικείμενο την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, τα υβριδικά μοντέλα μάθησης για τα σχολεία, την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος και τη μετάβαση σε μια ανθεκτική ναυτιλιακή βιομηχανία με ψηφιακά λιμάνια συνήψε η Cisco.

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του ο Dr Guy Diedrich, αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Καινοτομίας της Cisco, η αμερικανική πολυεθνική είναι μία εκ των εταίρων στη μέχρι τώρα πορεία της Ελλάδας προς την ψηφιοποίηση και έτσι και τώρα η νέα συμφωνία συνεργασίας «Country Digital Acceleration» έχει απώτερη επιδίωξη την υποστήριξη της ανάπτυξης και την ψηφιακή ολοκλήρωση.

«Ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην επιτάχυνση των εθνικών ατζεντών ψηφιοποίησης, στην από κοινού ανάπτυξη λύσεων αιχμής και στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες πιο αποτελεσματικά» τονίζει στην «Κ» ο Dr Guy Diedrich. Η νέα συνεργασία αφορά ένα σχέδιο για τη μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της μετάβασης σε μια ψηφιακή οικονομία με μηδενικούς ρύπους άνθρακα. «Φέρνουμε τις καλύτερες λύσεις για να βοηθήσουμε στην αύξηση της βιωσιμότητας, της ασφάλειας και της αυτοματοποίησης» επισημαίνει.

–Ακούμε συνεχώς για την ανάγκη ψηφιοποίησης και πόσο σημαντική είναι αυτή η διαδικασία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

–Από τους υπαλλήλους γραφείου που εργάζονται εξ αποστάσεως έως το λιανικό εμπόριο στο Διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαμε πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες βοήθησαν τις εταιρείες να παραμείνουν ανθεκτικές και εν λειτουργία. Τώρα, καθώς ξεκινάμε το μεγάλο πείραμα υβριδικής εργασίας, ανακαλύπτουμε πώς η ψηφιοποίηση δημιουργεί μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ταλέντα από όλο τον κόσμο. Με τεχνολογίες συνδεσιμότητας και συνεργασίας μπορούμε να εξισορροπήσουμε τους όρους ανταγωνισμού για τους ψηφιακούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τοποθεσία, τη γλώσσα, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή την επάρκεια στην τεχνολογία. Οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να αξιοποιήσουν μια παγκόσμια βάση ταλέντων και οι Ελληνες ειδικοί θα έχουν πρόσβαση στη διεθνή αγορά εργασίας χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους. Είμαι πεπεισμένος πως σύντομα θα δούμε τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο της ψηφιοποίησης σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η μεταποίηση, η γεωργία, οι μεταφορές και logistics.

–Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιους επιμέρους τομείς έμφασης της συνεργασίας;

–Ενας από τους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το πρόγραμμα «Country Digital Acceleration» στην Ελλάδα είναι οι μεταφορές (επίγειες και θαλάσσιες). Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός κόμβος μεταφορών για την Ευρώπη και τον κόσμο. Νέες τεχνολογίες όπως το Ιντερνετ των Πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα, η δημιουργία ψηφιακών διδύμων (σ.σ. εικονική αναπαράσταση ενός αντικειμένου) και πολλές άλλες μεταμορφώνουν τη βιομηχανία μεταφορών, ανοίγοντας νέους τρόπους για να την καταστήσουν πιο ψηφιακή και πιο πράσινη.

Οι εργαζόμενοι θέλουν να επιλέγουν εάν θα εργαστούν από το σπίτι ή το γραφείο και να διαχειρίζονται τον χρόνο τους.

–Η Cisco και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν συμφωνία για ένα πρόγραμμα ψηφιοποίησης σχετικά με την υποστήριξη της ανάπτυξης και της ψηφιακής ολοκλήρωσης. Τι περιλαμβάνει αυτό το έργο;

–Η Ελλάδα είναι μία από τις 44 χώρες παγκοσμίως όπου αναπτύσσουμε το πρόγραμμα CDA. Ο στόχος μας με το CDA είναι να συμβάλουμε στην επιτάχυνση των εθνικών ατζεντών ψηφιοποίησης, στην από κοινού ανάπτυξη λύσεων αιχμής και στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες πιο αποτελεσματικά. Το πρόγραμμα CDA στην Ελλάδα είναι στρατηγικά ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική Greece 2.0, ένα σχέδιο για τη μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της χώρας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη με τη μετάβαση προς μια ψηφιακή οικονομία με μηδενικούς άνθρακες. Οταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα CDA σε μια χώρα, μας αρέσει πάντα να ορίζουμε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας. Αυτό μας βοηθά να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να μετρήσουμε τον αντίκτυπο των μεμονωμένων έργων.

–Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου και πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα;

–Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εστίασή μας για τα πρώτα τρία χρόνια είναι η ψηφιοποίηση και η ασφάλεια των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, τα υβριδικά μοντέλα μάθησης για τα σχολεία και η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος με δεξιότητες κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής επόμενης γενιάς. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, σκοπεύουμε να βοηθήσουμε τη μετάβαση σε μια ανθεκτική ναυτιλιακή βιομηχανία δημιουργώντας τα ψηφιακά λιμάνια της Ελλάδας του μέλλοντος. Βασικός πυλώνας του προγράμματος CDA στην Ελλάδα είναι το νεοσύστατο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το κέντρο είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών, καινοτόμων λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας πρωτοπόρες τεχνολογίες από τη Cisco, το οικοσύστημα συνεργατών μας, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

–Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το ψηφιακό εργατικό δυναμικό είναι δύο από τους κύριους κλάδους στους οποίους εστίασε εντατικά η Cisco κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιο πιστεύετε ότι μπορεί να είναι το μέλλον από εδώ και στο εξής, δεδομένων της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα και της εστίασης στην ψηφιοποίηση;

–Η απάντησή μου είναι απλή: το μέλλον της εργασίας και το μέλλον της εκπαίδευσης θα είναι υβριδικά. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν τα πολλά θετικά που προέκυψαν από αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας. Στην πραγματικότητα, 87% των εργαζομένων γραφείου που ρωτήσαμε στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στη Ρωσία θέλουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εάν θα εργαστούν από το σπίτι ή το γραφείο και να διαχειρίζονται τις ώρες τους. Και βλέπουμε το ίδιο με τους δικούς μας υπαλλήλους στη Cisco. Επομένως, σκεφτόμαστε την υποστήριξη της υβριδικής εργασίας με δύο διαφορετικούς τρόπους: την ενεργοποίηση ενός υβριδικού εργατικού δυναμικού παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση και συνεργασία από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και μετατρέποντας τα γραφεία σε υβριδικούς χώρους εργασίας, που προσφέρουν το κατάλληλο περιβάλλον για ομαδική εργασία, ενώ υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία. Και η εκπαίδευση δεν διαφέρει. Η έλλειψη καθηγητών αποτελεί πρόβλημα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με την υβριδική εκπαίδευση, μπορείτε να φέρετε την καλύτερη εκπαίδευση και τους καλύτερους δασκάλους στα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν ζουν στην Αθήνα ή σε ένα απομακρυσμένο νησί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News