BUSINESS & FINANCE

Eldorado Gold: Ξεκινούν τα έργα στις Σκουριές – «Κλείνει» το μεταλλείο στο Στρατώνι  

Αγωνία για τη συμφωνία χρηματοδότησης - Αρνητικές ροές 500 εκατ. ευρώ - Tι περιλαμβάνει το 5ετές πρόγραμμα

Eldorado Gold: Ξεκινούν τα έργα στις Σκουριές – «Κλείνει» το μεταλλείο στο Στρατώνι   

Στην υλοποίηση των προκαταρκτικών εργασιών στις Σκουριές, που είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, προχωράει η Ελληνικός Χρυσός, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της επένδυσης, όπως ανέφερε, σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας για το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας το διάστημα 2021-2024.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις που αφορούν το υψηλό κόστος παραγωγής, τη φθίνουσα πορεία των αποθεμάτων και τις υψηλές χρεώσεις εξορυκτικής δραστηριότητας και μεταφορικών λόγω αλλαγών στην παγκόσμια αγορά. Ως αποτέλεσμα, η Ελληνικός Χρυσός εμφανίζει αρνητικές σωρευτικές ταμειακές ροές ύψους 500 εκατ. ευρώ, ζημίες 84 εκατ. ευρώ για το 2020, ενώ το μεταλλείο Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι παρουσιάζει απώλειες 10 εκατ. ευρώ ανά έτος.

«Η Ελληνικός Χρυσός χρωστά 1 δισ. ευρώ στην μητρική (σημ.: Eldorado Gold) και αυτή είναι η επένδυση που έχεi γίνει στην Ελλάδα. Έχουμε στα χέρια μας μία κατάσταση που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε για να πάμε στην επόμενη μέρα» σημείωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Η επόμενη μέρα για την επένδυση. της οποίας η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης κυρώθηκε τον Μάρτιο από τη Βουλή, αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει πλήρως η επένδυση στις Σκουριές όπου απαιτούνται κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Σε πρώτη φάση, ξεκινούν τα προκαταρκτικά έργα που είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Εκεί η εταιρεία θα επενδύσει περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης τελμάτων και υδάτων.

Στην Ολυμπιάδα η εμπορική παραγωγή, που μετράει τρία έτη, αποτελεί την μοναδική πηγή θετικών ταμειακών ροών για την εταιρεία. Ωστόσο, η εκεί δραστηριότητα παραμένει ζημιογόνος με σωρευμένες ζημιές 13,2 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας, η αύξηση των τιμών χρυσού έχει ενισχύσει τον τζίρο αλλά δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τη συνολική ζημία. Πάντως, στην Ολυμπιάδα σχεδιάζονται στο μέλλον νέες επενδύσεις 304 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του μεταλλείου, όπως και η συνέχιση των εργασιών περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Τι θα γίνει σε Στρατώνι – Μαύρες πέτρες 

Στο Στρατώνι-Μαύρες Πέτρες, που αποτελούν ένα παλιό υπόγειο μεταλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου με βεβαιωμένα αποθέματα που θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα μέσα του 2022, καταγράφονται ζημίες. Κι αυτό παρά τις συνεχείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού (116 εκατ. ευρώ) και τις αυξημένες τιμές μετάλλων. Ως αποτέλεσμα, το μεταλλείο καταγράφει συσσωρευμένες ζημίες 76,5 εκατ. ευρώ, ενά για το 2020 εμφάνισε έσοδα 38,2 εκατ. ευρώ και έξοδα 53,2 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά το μεταλλεία εισέρχεται σε φάση γεωολογικής έρευνας με στόχο να επιβεβαιωθούν τα διαθέσιμα αποθέματα που θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του κάτα 7 έως 10 χρόνια. Η υπόγεια εξόρυξη θα σταματήσει προσωρινά και η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στην Ολυμπιάδα, ενώ μικρό μέρος θα παραμείνει στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Μαύρων Πετρών-Στρατωνίο για τη συντήρηση του μεταλλείου. Περίπου 300 εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται στο Στρατώνι, με την Ελληνικός Χρυσός να ξεκινάει συζητήσεις για εκ νέου διάθεσή τους στις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News