BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Διστακτικοί οι αγοραστές – Ξεχωρίζουν Alpha, Τέρνα

Στο +0,25% και τις 890 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Διστακτικοί οι αγοραστές – Ξεχωρίζουν Alpha, Τέρνα

Μικρά κέρδη εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται αισθητά να διασπάσει τις αντιστάσεις των 890 μονάδων, καθώς οι επενδυτές για ακόμη μία ημέρα είναι απόντες και ο τζίρος παραμένει στα τάρταρα. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,25% και διαμορφώνεται στις 890,80 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (888,59 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 889,39 έως 892,63 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μην ξεπερνώντας τα 15 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η προσπάθεια ανοδικής κίνησης εδράζεται, κατά κύριο λόγο, στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και το 1,11 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στηρίγματα παρέχει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βρίσκεται κοντά στο +1,8% και τα 11,5 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, οι ρευστοποιήσεις εστιάζουν στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 2% και διολισθαίνει στα 13,5 ευρώ. Υπό ελεγχόμενη πίεση (-1%) τελεί και η μετοχή της Cenergy στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  

Πλαγιοκαθοδική η τάση 

Είναι ξεκάθαρο ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος έχουν ρίξει βαριά σκιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, καθιστώντας αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν να απέχουν από το ρίσκο.

Αποτέλεσμα είναι να αποφεύγουν τις λιγότερο ασφαλείς (δηλαδή τις αναδυόμενες) χρηματιστηριακές αγορές, όπως είναι η δική μας. Σε αυτό συμβάλλει και η επικείμενη έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των νομισματικών μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η βραχυπρόθεσμη τάση για τη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει πλαγιοκαθοδική, με πρώτο σημείο στήριξης τις 860 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -0,5%, o τραπεζικός κλάδος στο -1% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο -0,40%.

Στο επίκεντρο η Alpha Bank  

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται ήπια ανοδικά, προσπαθώντας να παράσχει στηρίγματα στην ελληνική αγορά. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στο +0,74% και τις 561,66 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,3% και το 1,11 ευρώ. Στο +0,8% ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προς ώρας ανακτά τα 2,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank εμφανίζουν μικρότερα κέρδη, τα οποία δεν ξεπερνούν το +0,5%. Σχεδόν σταθεροποιητικά κινείται και η μετοχή της Attica Bank, η οποία διαπραγματεύεται στα 3,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,32% 1,1145 ευρώ  
  • Attica Bank -0,26% 3,885 ευρώ  
  • Eurobank 0,26% 0,8552 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,85% 2,501 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,56% 1,43 ευρώ  

«Πράσινο» το ταμπλό  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές εξακολουθούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, παρότι η επικράτησή τους δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη πειστικότητα.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,8% και τα 11,5 ευρώ, ενώ άνοδο άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Motor Oil – Ελλάκτωρ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά 1,9% και τα 13,5 ευρώ.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαίσιο, ΟΛΘ και Intrakat ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Autohellas, Cenergy και Ικτίνο υποχωρούν ελεγχόμενα στο -1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 52 μετοχές κινούνται ανοδικά, 11 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς   

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News