ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Καταθέσεις: Πρώτη μείωση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Η μείωση εκτιμάται σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ - Πώς εξηγούν την εξέλιξη οι τράπεζες

Καταθέσεις: Πρώτη μείωση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

«Φρένο» στην τάση αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες μπήκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η επάνοδος στην «κανονικότητα» και οι φορολογικές υποχρεώσεις «ροκάνισαν» τα υπόλοιπα που διατηρούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας που καταγράφεται μείωση των καταθέσεων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, η μείωση εκτιμάται σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και συμβαδίζει με το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων που πλήρωσαν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου ήταν:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: 1,05 δισ. ευρώ
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: 550 εκατ. ευρώ
  • ΕΝΦΙA: 400 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 οι καταθέσεις διαμορφώνονταν σε 145,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 117,6 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και άλλα 27,5 δισ. ευρώ ήταν η ρευστότητα που είχαν οι επιχειρήσεις. Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου η ρευστότητα των επιχειρήσεων είχε εκτιναχθεί στα 41,7 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν σε 131,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 14,2 δισ. ευρώ 13,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στις τράπεζες θεωρούν ότι η πτώση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο ήταν αναμενόμενη και πιθανότατα να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο. Όπως εξηγούν, πρόκειται για μια υγιή αντίδραση της οικονομίας, καθώς τα μέτρα στήριξης θα αποσύρονται σταδιακά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να διαχειριστούν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Ζητούμενο στην περίοδο μετά την πανδημία αποτελεί η μείωση που παρατηρείται να είναι συγκυριακή λόγω της συσσώρευσης υποχρεώσεων. Κρίσιμο είναι επίσης η αύξηση των καταθέσεων να τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διεύρυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και όχι από τα μέτρα στήριξης. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων η ρευστότητα, που έχει αγγίξει επίσης ιστορικό ρεκόρ, είναι να μεταφραστεί σε επενδύσεις.

Τον Αύγουστο –μήνα για τον οποίο υπάρχουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία– οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα άγγιξαν υψηλό 10ετίας, φθάνοντας τα 173,4 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2011, δηλαδή από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια. Εκτοτε και για μακρύ χρονικό διάστημα η πορεία των καταθέσεων υπήρξε πτωτική με τάσεις σταθεροποίησης ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ σε σταθερή τροχιά αύξησης άρχισαν να μπαίνουν από το 2018.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργήθηκε δεν είναι πάντως ελληνικό φαινόμενο, αλλά συνδέεται με τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στη χώρα μας, τα μέτρα στήριξης ανήλθαν στα 42 δισ. ευρώ, από τα οποία 9 δισ. ευρώ είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και η οποία τελικώς δεν θα επιστραφεί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News