Business & Finance Πέμπτη 14/10/2021, 15:46
BUSINESS & FINANCE

Προειδοποίηση για τα κρυπτονομίσματα: Μπορεί να προκαλέσουν κρίση σαν του 2008

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς του crypto θυμίζει την αγορά των subprime στεγαστικών δανείων το 2008

Προειδοποίηση για τα κρυπτονομίσματα: Μπορεί να προκαλέσουν κρίση σαν του 2008

Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση σαν και εκείνη του 2008, εκτός και εάν οι εποπτικές αρχές εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα, προειδοποίησε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, που γιγαντώθηκε από τα 16 δισ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια στα 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, θυμίζει την αγορά των subprime στεγαστικών δανείων το 2008, είπε ο Jon Cunliffe.

«Όταν κάτι στο χρηματοοικονομικό σύστημα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, και αναπτύσσεται σε έναν χώρο χωρίς εποπτεία, οι αρχές χρηματοοικονομικής σταθερότητας πρέπει να ανασκουμπωθούν και να το προσέξουν», τόνισε ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης: Ο Mr. Big Short βρήκε την επόμενη φούσκα

Ο Cunliffe αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά ή να χαρακτηρίσουν τις νέες προσεγγίσεις ως «επικίνδυνες», απλά και μόνο γιατί είναι διαφορετικές. Και πρόσθεσε ότι οι τεχνολογίες του crypto προσφέρουν την προοπτική της «ριζικής βελτίωσης» των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Jamie Dimon: Η επένδυση του 1 τρισ. που «δεν αξίζει τίποτα»

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε πως ενώ ο κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι περιορισμένος τώρα, εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες, καθώς η πλειοψηφία των εφαρμογών του crypto δεν έχουν εσωτερική αξία και άρα είναι ευάλωτα σε μεγάλες διορθώσεις.

«Ο κόσμος του crypto αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα και βλέπουμε την εμφάνιση παικτών με μόχλευση. Και, κυρίως, αυτό συμβαίνει σε έναν χώρο που είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς εποπτεία», εξήγησε ο Cunliffe.

Διαβάστε επίσης: Πόσοι Έλληνες έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα θα μπορούσαν να αυξηθούν  γρήγορα εάν η αγορά συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, όμως η έκταση των κινδύνων αυτών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα απαντήσουν οι αρχές και οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη στο «MR» το ΔΝΤ χαρακτήριζε περιορισμένους μέχρι στιγμής τους κινδύνους για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Διαβάστε εδώ περισσότερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News