BUSINESS & FINANCE

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Θετική έκβαση είχαν οι συσκέψεις με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι πέρασαν από κόσκινο τη λίστα των 15 πρώτων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review υπάρχουν μόνο κάποιες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της λίστας, οι οποίες θα διευθετηθούν σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις αρχές του άλλου μήνα.

Το αίτημα για την πρώτη δόση του Ταμείου, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα κατατεθεί τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φως της Επιτροπής για την εκταμίευση.

Όλη η διαδικασία της έγκρισης η οποία έχει και αρκετή γραφειοκρατία, αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 μήνες  πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα ώστε να κατευθυνθούν σε έργα και επενδύσεις. Έτσι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν υπάρξουν κατά τη διαδικασία της έγκρισης νέοι αστερίσκοι, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αστερίσκοι κατά τη διαδικασία της έγκρισης αυτό θα σήμαινε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει μέχρι η Ελλάδα (το ίδιο ισχύσει για όλα τα κράτη μέλη)να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων και να πάρει τελικά τη δόση .

Αναφορικά με την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι για την κλιματική αλλαγή , αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος του 2023. 

Νέα έργα

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ένταξη νέων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες εγκρίθηκαν 36 επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ. Η έγκριση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου.

Από κοινού με τα 12 πρώτα έργα 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων διοχετεύεται σε έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές.

Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News