BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 790 μονάδες με ράλι 13 ημερών

Στο +2% οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 790 μονάδες με ράλι 13 ημερών

Τη 13η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πέτυχε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να καταφέρνουν να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις και τις διορθωτικές κινήσεις, δίνοντας -έστω και οριακά- θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη. Ωστόσο, για τη συνέχιση του ράλι θεωρείται σίγουρο ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω καύσιμα, προκειμένου να στηρίξουν την ανοδική τάση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης παρουσίασε οριακά κέρδη της τάξης του 0,55% και διαμορφώθηκε στις 791,17 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Μάλιστα, δεδομένου ότι το χαμηλό ημέρας καθορίστηκε τις 782 μονάδες, το εύρος των σημερινών διακυμάνσεων ανήλθε σε μόλις εννέα μονάδες, δείγμα της αγοραστικής κόπωσης των επενδυτών.

Ο τζίρος, άλλωστε, κυμάνθηκε μόλις στα 69,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς άλλαξαν χέρια περίπου 42 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στα 52,8 δισ. ευρώ.

Διατηρήθηκε η ανοδική τάση στις τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στο ανοδικό momentum, κινούμενες στα επίπεδα των 494 μονάδων (υψηλό ημέρας) και κλείνοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» σε σχέση με τις αρχές του 2020. Ωστόσο, τα σημερινά κέρδη ήταν μικρότερου εύρους, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική, δεδομένης της αναζήτησης νέων καταλυτών.

  • Alpha Bank +2,27% 0,90 ευρώ
  • Attica Bank -1,25% 0,237 ευρώ
  • Eurobank +2,82% 0,583 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 2,018 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +1,51% 1,276 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, έγινε γνωστή η ακριβής διαδικασία άσκησης των CoCos, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι το οποίο θα αυξήσει το ποσοστό του Ταμείου στο 61%, οδηγώντας στην επί της ουσίας κρατικοποίησης της τράπεζας. Εντός του 2021, πάντως, υπάρχουν δεσμεύσεις για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, με υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 20% – 25%.

Ισχυρή άνοδος στην Aegean

Όσον αφορά το χρηματιστηρικό ταμπλό, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έντονη μεταβλητότητα των τίτλων. Συνολικά, 53 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. 

Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισε η μετοχή της Aegean, η οποία παρείχε σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη, σημειώνοντας άνοδο άνω του 4%. Κέρδη κατά 1% εμφάνισε και η μετοχή της Lamda Development. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διόρθωσε ήπια κατά 1,08%, ενώ τα ΕΛΠΕ σημείωσαν πτώση κατά 0,70%.

Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 10,3 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank +2,27% 9,7 εκατ. ευρώ
  • Eurobank +2,82% 8 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,71% 6,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΠΑΠ -1,07% 5,5 εκατ. ευρώ

Οι μετοχές με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών

  • Eurobank +2,82% 14 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank +2,27% 10,9 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα +1,51% 5,1 εκατ. τεμάχια
  • MIG 0% 3,1 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +1,5% 2,3 εκατ. τεμάχια

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 900 μονάδων

Η ελληνική αγορά, παρά το 13×13, φαίνεται ότι αρχίζει και χάνει την ορμή των προηγούμενων συνεδριάσεων, κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένης της αγοραστική κόπωσης και των διορθωτικών κινήσεων στις εισηγμένες. Το ζητούμενο εξάλλου, είναι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία θα φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους, δηλαδή κοντά στις 900 μονάδες.

Άλλωστε, ιδίως ο κλάδος των τραπεζών έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση, προκειμένου να απορροφήσει το σύνολο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2020. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι οιωνοί για τις τράπεζες είναι θετικοί. Εκεί αποδίδεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και η είσοδος του fund Capital με 5,06% στη Eurobank -για πρώτη φορά από το 2015- αλλά και η αγορά του 5% της ΕΧΑΕ από την Goldman Sachs.

«Οι ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας» δηλώνει, μεταξύ άλλων, εγχώρια χρηματιστηριακή, η οποία χαιρετίζει τις long τοποθετήσεις αυτών των επενδυτικών κινήσεων.

Την ίδια ώρα, η περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, καθώς και οι εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το α’ τρίμηνο του 2021 παρέχουν ακόμη δύο λόγους βελτίωσης του ευρύτερου κλίματος στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, για τη συνέχιση του ανοδικού momentum θα πρέπει να βγουν μπροστά κι άλλοι κλάδοι, πέραν του τραπεζικού, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News