Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Θ. Πελαγίδης: Ευκαιρία για την Ελλάδα οι ψηφιακοί νομάδες

Θ. Πελαγίδης: Ευκαιρία για την Ελλάδα οι ψηφιακοί νομάδες

Η προτίμηση μίας μεγάλης μερίδας Ευρωπαίων για τηλεργασία και η διάθεσή τους να φύγουν από το μέρος όπου εργάζονται αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, Θεόδωρου Πελαγίδη. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι περίπου 80% των Ευρωπαίων θέλει να ζήσει σε ένα διαφορετικό μέρος από αυτό που εργάζεται, ενώ περίπου το 1/3 των Γερμανών και των Γάλλων εργαζομένων θα δουλέψει από απόσταση το 2022. Συνεπώς, οι ψηφιακοί νομάδες θα μπορούσαν να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και να τροφοδοτήσουν την ελληνική μεταποίηση.

Στο πλαίσιο συζήτησης στο συνέδριο του ekyklos ο Θ. Πελαγίδης σημείωσε ότι είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε όσοι ξένοι έχουν το οικονομικό υπόβαθρο να μπορούν να μένουν στην Ελλάδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν οι εγχώριες δαπάνες και η ζήτηση χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κατά συνέπεια, μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τις ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε αγαθά που εντάσσονται και στους δύο χώρους, ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης.

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Η Ελλάδα χρειάζεται κόσμο ιδίως στις ολιγοπληθυσμιακές περιφέρειες εκτός Αττικής, αλλά απαιτεί και ένα ποιοτικό άλμα στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο και προϋποθέτει δραστικές αλλαγές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς και μια συναίνεση μέσα στο πολιτικό σύστημα. Ο Θ. Πελαγίδης επεσήμανε ότι αράλληλα απαιτείται περισσότερη αξιοκρατία σε συνδυασμό με κάποια απόσταση από κάθε εκδοχή λαϊκισμού ή «ευχάριστης πολιτικής», όπως και περιορισμό του συστήματος «ανταλλαγής εξυπηρετήσεων». Όπως επεσήμανε ο ίδιος πρόκειται για χαρακτηριστικά διαρθρωτικά και βαθιά ριζωμένα στην ελληνική οικονομία. Διαφορετικά, προειδοποίησε, οι ταλαντούχοι νέοι θα συνεχίσουν να αποχωρούν για το εξωτερικό.

Τέλος, όσον αφορά το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σημείωσε ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο χρόνος και το περιεχόμενο της ανάπτυξης, διευκρινίζοντας ότι έχει σημασία η αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Σημείωσε ότι η ποιότητα της ανάπτυξης θα φανεί αργότερα δεδομένων των δυσκολιών από την εσπευσμένη «πράσινη μετάβαση» και τον πληθωρισμό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News