BUSINESS & FINANCE

Οι Ευρωπαίοι «ξεσκονίζουν» την λίστα των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης

Οι Ευρωπαίοι «ξεσκονίζουν» την λίστα των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων βρίσκεται η λίστα των 15 προαιτούμενων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα προστεθεί στην προκαταβολή που έχει πάρει ήδη η χώρα. Περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα προστεθούν στα 4 δισ. ευρώ, που έχει λάβει η χώρα ως προκαταβολή. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών χθες είχε συνεχείς συσκέψεις με τα αρμόδια στελέχη, τα οποία εξέτασαν εξαντλητικά τα 15 προαπαιτούμενα.

Η εξαντλητική εξέταση της λίστας είναι και το πρώτο κρίσιμο τεστ σχετικά με την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ταμείο. Όπως έχει αναφέρει και ο κ. Σκυλακάκης, η χώρα έχει καλύψει το 100% των προαπαιτούμενων. Eάν τελικά οι Ευρωπαίοι αποφανθούν ότι οι δράσεις βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τότε θα δοθεί και  το «πράσινο φως» για την πρώτη δόση του Ταμείου. Στην συνέχεια θα σταλεί το το πόρισμα στην Κομισιόν και εφόσον η τελευταία συμφωνήσει με την άποψη αυτή, θα προχωρήσει το αίτημα για την πρώτη δόση

 

Η λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί 

1.Το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων μέσω της παροχής πλέγματος φορολογικών κινήτρων 

2.Εφαρμογή του νέου νόμου για τα εργασιακά που προβλέπει μεταξύ άλλων  ελαστικό οκτάωρο, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ειδικές άδειες για εργαζομένους με παιδιά 

3.Έναρξη της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ 

4.Ενεργοποίηση της νομοθεσίας για εξορθολογισμό στις νοσοκομειακές δαπάνες, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των περικοπών «clawback».

5.Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας 

6.Διαμόρφωση του Χάρτη για Μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων 

7.Έναρξη του 1ου γύρου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ενεργειακή αναβάθμισης κατοικιών

8.Εκπόνηση και έγκριση ειδικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

9.Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε καθορισμένα σημεία φόρτισης.

10.Έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.

11. Διαγωνισμός για δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων  Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα

12. Καθορισμός νέων Κτιρίων ως επιλέξιμα για να στεγάσουν τα Δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα

13. Νομική ανάθεση στην ΕΔΕΛ για θέσπιση συστημάτων διαχειριστικών και λογιστικών ελέγχων (με προσλήψεις εξωτερικών ελεγκτών κλπ) στα κονδύλια και στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.

14. Ολοκλήρωση  Επιχειρησιακής  Συμφωνίας με τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα-Υπάρχει η εκκρεμότητα των υπογραφών για το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.

15. Πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες για  σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύονται προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News