BUSINESS & FINANCE

Έρχεται «κύμα» πλειστηριασμών – Έως 300.000 ακίνητα στα χέρια funds και τραπεζών

Έρχεται «κύμα» πλειστηριασμών – Έως 300.000 ακίνητα στα χέρια funds και τραπεζών

Μαζικοί πλειστηριασμοί ακινήτων δρομολογούνται από τράπεζες και funds. Πρόκειται για 250.000-300.000 ακίνητα που, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο NPL Forum που διοργάνωσε το DDC Financial Group την περασμένη εβδομάδα, και θεωρούνται πλέον ώριμα να ρευστοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα eauction.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Cepal, μιας εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, παρέπεμψε στη διενέργεια 40.000-50.000 πλειστηριασμών τον χρόνο. Πρόκειται για νούμερα που, όπως είπε, «δεν είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, καθώς τόσοι ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, δηλαδή το 2008». 

Η επιστροφή στην «κανονικότητα»των πλειστηριασμών θα κρίνει, όπως υπογράμμισε, και «την επιτυχία των τιτλοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του “Ηρακλή”» καθώς οι ρευστοποιήσεις θα λειτουργήσουν όχι μόνο ως φόβητρο για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, αλλά θα αποτελέσουν και βασική πηγή εσόδων προκειμένου οι εταιρείες διαχείρισης να επιτύχουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων για τις ανακτήσεις από τα δάνεια που διαχειρίζονται.

Ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για τις τιτλοποιήσεις

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών έχει κινητοποιήσει όχι μόνο η διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και τα collaterals που συνοδεύουν αυτά τα δάνεια. «Η Ελλάδα είναι η πιο δραστήρια χώρα στην αγορά των τιτλοποιήσεων» επισήμανε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων του ΤΧΣ Μιχάλης Χαραλαμπίδης, σημειώνοντας ότι οι «ελληνικές τράπεζες δρομολογούν το 36% των επικείμενων συναλλαγών στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες».

Οι νέες τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή» ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 63 δισ. ευρώ προγραμματισμένων συναλλαγών, υποσκελίζοντας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ιταλία, που ακολουθούν με τιτλοποιήσεις ύψους 14,5 και 13,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικά μαζί με αυτές που έχουν ήδη ενταχθεί στον «Ηρακλή»οι τιτλοποιήσεις θα φτάσουν τα 65 δισ. ευρώ, αλλά, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι ομιλητές στο συνέδριο, τα δάνεια αυτά σε συνδυασμό με εκείνα που έχουν πωληθεί θα συνεχίσουν να βαραίνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες δεν έχει εξανεμιστεί. Παραμένει υψηλό –υπολογίζεται κοντά στα 90 δισ. ευρώ–και έχει αλλάξει απλώς χέρια –από τις τράπεζες στα funds. Το γεγονός ότι από τα 90 δισ. ευρώ τα 70 δισ. ευρώ συνοδεύονται με collaterals ερμηνεύει και το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά του real estate, που αλλάζει μορφή με την είσοδο νέων παικτών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News