BUSINESS & FINANCE

Προχωρημένες συζητήσεις για την διάσωση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Στο τραπέζι σχέδιο συγχώνευσης που δημιουργεί έναν όμιλο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ

Προχωρημένες συζητήσεις για την διάσωση της ΑΝΕΚ από την Attica Group

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ANEK) από την Attica Group βρίσκονται οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες.

Οι στόχοι είναι πολλοί και πολυεπίπεδοι: ένας είναι να λυθούν τα προβλήματα του ισολογισμού της ΑΝΕΚ, να διασωθεί ένας ιστορικός ακτοπλοϊκός όμιλος και με την συγχώνευση της με την Attica να δημιουργηθεί ένας ισχυρότατος ελληνικός παίκτης στην ακτοπλοΐα, η αξία του οποίου σε όρους enterprise value μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει σε ορίζοντα τριών ετών το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο άλλος είναι να διασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συνδέσεων της νησιωτικής με την κυρίως χώρα.

Ένας ακόμα είναι να αυξηθεί η αξία των συμμετοχών που έχουν οι μέτοχοι στις δύο εταιρείες και να διασφαλιστεί η αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που θα φέρει μαζί της η ΑΝΕΚ στην Attica.

Περισσότερο απ΄ όλα όμως η νέα Attica Group, που έχει καταφέρει να αντιπαρέλθει με επιτυχία σειρά μεγάλων κρίσεων και να απορροφήσει την Hellenic Seaways πριν από λίγα μόλις χρόνια, θα αποκτήσει τα μεγέθη και το προφίλ που απαιτείται για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην μεγάλη πρόκληση της χρηματοδότησης του μετασχηματισμού του στόλου της σύμφωνα με τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα που υπαγορεύουν πλέον οι διεθνείς και εγχώριοι κανονισμοί.

Να υλοποιήσει δηλαδή ένα επενδυτικό πρόγραμμα που σύμφωνα με όσα έχουν εκτιμήσει ο ΣΕΕΝ και το ναυτιλιακό επιμελητήριο μακροπρόθεσμα μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την μετατροπή των πλοίων ώστε να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον.

Αυτά εξηγούν τραπεζικές πηγές προσθέτοντας πως η ΑΝΕΚ αυτή τη στιγμή βαρύνεται με δανεισμό της τάξης των 250 εκατομμυρίων και επιπλέον υποχρεώσεις προς προμηθευτές και τρίτους άλλων 50 εκατομμυρίων.

Η υπό συζήτηση συμφωνία προβλέπει σημαντική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού και την διασφάλιση της εξόφλησης των προμηθευτών. Πιστωτές της ΑΝΕΚ είναι οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Attica Bank, σε πολύ μικρότερο ποσοστό Συνεταιριστικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean το οποίο έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ με τίμημα σαφώς χαμηλότερο από το ονομαστική τους αξία -και αποτελεί ούτως καταλύτη για την επίτευξη συμφωνίας.

Μεταξύ των μετόχων της ΑΝΕΚ περιλαμβάνεται και η τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό της τάξης του 25% η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος και πιστωτής της Marfin Investment Group η οποία ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Group.

Εφόσον τελικά οι πιστωτές συμφωνήσουν με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με ισχυρότατο στόλο ο οποίος θα έχει απέναντί του βασικούς ανταγωνιστές την Seajets στις Κυκλάδες και τις Μινωικές Γραμμές του ομίλου Γκριμάλντι στο δρομολόγια της Κρήτης και της Αδριατικής.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωστόσο κάθε ένας από τους πιστωτές εξακολουθεί να έχει τις δικές του επιφυλάξεις.

Εφόσον όλα αυτά ξεπεραστούν τότε ένα deal είναι πιθανότατο ακόμα και μέσα στο Νοέμβριο. Υπό αυτό το σενάριο, η ενοποίηση των δύο εταιρειών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της Άνοιξης έτσι ώστε ο νέος όμιλος που θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της BlueStar, της SuperFast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ να λειτουργήσει ενοποιημένος από την αρχή της επόμενης καλοκαιρινή σεζόν.

Το business plan που αξιολογούν οι τράπεζες θα μπορέσει έτσι να ελεγχθεί ως προς την επίτευξη των στόχων του στα τέλη της Άνοιξης του 2023 οπότε και θα έχει τρέξει ένα πλήρες δωδεκάμηνο λειτουργίας. Εφόσον τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν αθροιστικά η Attica και η ANEK το 2019 τότε θα υπερβούν τα 100 εκατομμύρια και η Attica Group θα αποτιμηθεί υψηλότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σε εκείνο το στάδιο θα μπορέσουν πλέον να εξεταστούν λύσεις όπως placement ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών που κατέχει η MIG με το τίμημα που θα εισπράξει να μπορεί πλέον να καλύψει τις ελεύθερες υποχρεώσεις της προς την τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των 400 εκατομμυρίων.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να μπει στρατηγικός επενδυτής ή και να διατεθούν μετοχές της MIG στο Χρηματιστήριο ώστε να αυξηθεί το πολύ περιορισμένο free flow της Attica Group και σταδιακά να αντλήσει κεφάλαια για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βελτίωσης του περιβαλλοντικού προφίλ του στόλου της.

Θεωρητικά στο τραπέζι υπάρχει πάντοτε και το σενάριο πώλησης της Attica Group το οποίο όμως πρακτικά θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες αφού θα βρει απέναντι του μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να δουν αφελληνισμό της ελληνικής ακτοπλοΐας και ακόμα περισσότερο να περάσουν ελληνικά πλοία σε χέρια ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Η δε προοπτική έλληνα στρατηγικού επενδυτή είναι μάλλον απομακρυσμένη εξαιτίας της πολύ μεγάλης αξίας που η εταιρεία έχει ήδη σήμερα, εξηγούν πηγές της αγοράς.

Η Attica Group διαθέτει 30 πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries» και «Hellenic Seaways». Από τα πλοία αυτά, τα 20 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα 9 είναι ταχύπλοα και εάν είναι φορτηγό – οχηματαγωγό. Τα πλοία του Ομίλου είναι ιδιόκτητα πλην ενός επιβατηγού – οχηματαγωγού που είναι με μακροχρόνια γυμνή ναύλωση. Όλα τα πλοία είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και φέρουν την ελληνική σημαία.

Στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης τα πλοία του ομίλου λειτουργούν ήδη εδω και 10χρόνια κοινοπρακτικά με πλοία της ΑΝΕΚ LINES. Η ΑΝΕΚ ιδρύθηκε το 1967 και ο στόλος που διαχειρίζεται σήμερα περιλαμβάνει 9 πλοία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News