Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 21:48
ΕΡΕΥΝΑ KPMG

Έλληνες CEOs: Προτεραιότητα στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες

Έλληνες CEOs: Προτεραιότητα στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες

Το ψηφιακό πλεονέκτημα των εταιρειών τους προσπαθούν να ενισχύσουν τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων ως απάντηση στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία. Σε αυτήν την προσπάθεια, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και στις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού θεωρούνται κομβικά ζητήματα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της KPMG.

Ενδεικτικά, το 68% των CEOs στην Ελλάδα απαντά ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την αύξηση της απόδοσης της επιχείρησης. Το υπόλοιπο 32% των στελεχών στην Ελλάδα εκτιμά ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της επιχείρησης στη σημερινή συγκυρία.

Στο μεταξύ, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 90% των CEOs στην Ελλάδα (75% παγκοσμίως) απαντά ότι «διαθέτει μια επιθετική στρατηγική ψηφιακών επενδύσεων, που αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι είναι οι πρωτοπόροι της αγοράς ή ότι ακολουθούν ταχύτατα».

Ενδεικτικό της ψηφιακής εγρήγορσης των στελεχών στην Ελλάδα είναι ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό 82% (78% παγκοσμίως) δηλώνει: «πρέπει να στρέψουμε ταχύτερα τις επενδύσεις σε ψηφιακές ευκαιρίες και να εκποιήσουμε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να καταστούν ψηφιακά παρωχημένες».

Προτεραιότητες

Παράλληλα, το 70% των Ελλήνων CEOs (έναντι του 74% παγκοσμίως) κρίνει σημαντική τη δημιουργία νέων συνεργασιών, προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έτερο «όπλο», με το οποίο απαντούν οι CEOs στην Ελλάδα στην ψηφιακή πρόκληση είναι ένα πιο ευέλικτο μέλλον για την εργασία. 

Το 46% των Ελλήνων CEOs (και το 37% παγκοσμίως) δηλώνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα εργάζεται εξ αποστάσεως δύο ημέρες την εβδομάδα και το 56% (το 51% παγκοσμίως) αναζητά επενδύσεις σε κοινούς χώρους γραφείων.

Πάντως, στην Ελλάδα, οι CEOs σε ποσοστό μόλις 34%, υποστηρίζουν την αύξηση επενδύσεων στις διαδικασίες εντοπισμού των ανατροπών και της καινοτομίας. Αντίθετα, παγκοσμίως, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο και φτάνει το 67%.

Ψηφιακές δυνατότητες

Συνολικά, οι Έλληνες CEOs αντιμετωπίζουν με αυξημένη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα KPMG 2021 CEO Outlook. Χαρακτηριστικά, το 76% των Ελλήνων CEOs (και το 60% παγκοσμίως) εκφράζει βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Πριν από την επέλαση της πανδημίας, αυτήν τη βεβαιότητα εξέφραζε το 58%. 

Επιπλέον, οι Έλληνες CEOs παρουσιάζουν αυξημένη βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας τους με ποσοστό 82% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα (66%).

Το 80% των Ελλήνων CEOs δηλώνει αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να είναι κρίσιμες για την στήριξη της ανάπτυξης και την απόκτηση ψηφιακών δυνατοτήτων. Το 84% των Ελλήνων CEOs (και το 87% παγκοσμίως) επιδιώκει να συνάψει συμφωνίες τα επόμενα 3 χρόνια.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News