Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 20:54
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Εταιρείες εμπορευμάτων: Ανησυχητικά σήματα από margin calls

Εταιρείες εμπορευμάτων: Ανησυχητικά σήματα από margin calls

Κορυφαίοι όμιλοι στον χώρο των εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων Gunvor και Mercuria Energy Group, έχουν μειώσει το μέγεθος των θέσεων συναλλαγών τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δανεισμό από πιστωτικούς ομίλους προκειμένου να καλύψουν την έκθεσή τους στη μεγάλη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. 

Οι μεγάλοι όμιλοι στην αγορά εμπορευμάτων έχουν αυξήσει σημαντικά τις συναλλαγές τους σε φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας συμβόλαια μακρινού χρονικού ορίζοντα για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου και «χτίζοντας» θέσεις πώλησης (short positions) σε παράγωγα για να αντισταθμίσουν πιθανές ζημίες από διακυμάνσεις των τιμών. Καθώς η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη χτυπά αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, οι έμποροι καλούνται να καταθέσουν πρόσθετα κεφάλαια – margin calls – με χρηματιστηριακούς ομίλους να καλύπτουν μέρος της αξίας των θέσεών τους σε προθεσμιακά φυσικού αερίου. 

Τόσο η Gunvor, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος όμιλος εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου και η Mercuria, μεγάλος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ζήτησαν από τράπεζες επιπλέον πιστώσεις για να χρηματοδοτήσουν margin calls, ανέφεραν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Επιπλέον, οι δύο όμιλοι, που έχουν την έδρα τους στη Γενεύη, έχουν μειώσει και θέσεις συναλλαγών τους σε φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έντονη μεταβλητότητα. 

Σε αύξηση του δανεισμού του έχει προβεί και η Vitol Group, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος όμιλος εμπορίας πετρελαίου, εξαιτίας margin calls, χωρίς ωστόσο να έχει αναγκαστεί μέχρι στιγμής να μειώσει θέσεις του. 

Τα margin calls δεν σημαίνουν απαραιτήτως ζημίες. Ακόμη και κερδοφόρες εταιρείες θα μπορουσαν να χρειαστούν μεγάλες ποσότητες κεφαλαίου για να καλύψουν margin calls καθώς οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη. Ωστοσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι όμιλοι στον χώρο των εμπορευμάτων καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχει η σημερινή ενεργειακή κρίση όχι μόνο για τους καταναλωτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News