Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 14:31
BUSINESS & FINANCE

Η ιστορική ομάδα της Αγγλίας που πέφτει στα χέρια των Σαουδάραβων

Από 40 κύματα πέρασε το deal

Η ιστορική ομάδα της Αγγλίας που πέφτει στα χέρια των Σαουδάραβων

Ένα βήμα πριν μεταβιβαστεί στο κρατικό ταμείο πλούτου (PIF) της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται η Newcastle, μία από τις ιστορικότερες και λαοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας. 

Το αραβικό βασίλειο ευελπιστεί ότι το deal θα κλείσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μετά από ένα σίριαλ διάρκειας 18 μηνών, στο οποίο ενεπλάκη τόσο το… χρήμα όσο και η διπλωματία. 

Το βασικό πρόβλημα αφορούσε τις μέχρι πρότινος (από το 2017 έως το 2021) κακές σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, οι οποίες είχαν οδηγηθεί στα «μαχαίρια». Ο λόγος εδραζόταν φυσικά, στο ποιος θα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου. 

Αυτή η κατάσταση, όπως ήταν εύλογο, είχε και οικονομικές – εμπορικές προεκτάσεις, καθώς το Ριάντ είχε απαγορεύσει την δραστηριοποίηση οποιασδήποτε εταιρείας από το Κατάρ.  

Διαβάστε επίσης: Ο δισεκατομμυριούχος Σουηδός που θέλησε να αγοράσει την Arsenal

Και κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση και η Premier League, δηλαδή η διοργανώτρια αρχή του αγγλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Κι αυτό, διότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των αγώνων στις «πλούσιες» αραβικές αγορές τελούσαν και εξακολουθούν να τελούν στον έλεγχο της BeIn Media Group, μίας εταιρείας από το Κατάρ. 

Η διοίκηση του Ομίλου τάχθηκε ευθύς εξαρχής εναντίον του deal για τη μεταβίβαση των μετοχών της Newcastle στους Σαουδάραβες, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να μεταπουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της αγγλικής ομάδας. 

Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί λύση, εντέλει οι Σαουδάραβες αποφάσισαν να αποσύρουν την πρόταση των 407 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της Newcastle, τον Ιούλιο του 2020. 

Ωστόσο, όλα άλλαξαν τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή λίγους μήνες αργότερα, όταν Σαουδική Αραβία και Κατάρ, μετά από τέσσερα χρόνια διπλωματικής αποξένωσης, γύρισαν σελίδα και έκαναν restart. 

Διαβάστε επίσης: Paris Saint-Germain: Η ομάδα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση σε NFT

Η εν λόγω εξέλιξη οδήγησε σε σταδιακή άρση των αντιρρήσεων της BeIn, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανάψει το «πράσινο» φως και να συμφωνήσει στην ολοκλήρωση του deal, με δεδομένη την άμεση άρση του «ban» από τη σαουδαραβική αγορά. 

Εφόσον η BeIn δώσει την έγκρισή της, θα ακολουθήσει και η έγκριση της Premier League, προλειαίνοντας το έδαφος για τη μεταβίβαση των μετοχών της ιστορικής ομάδας της Αγγλίας, η οποία έχει να κερδίσει τίτλο από τη δεκαετία του ‘70. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News