Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 14:25
BUSINESS & FINANCE

Σε τροχιά ψηφιοποίησης υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας

Προγραμματική συμφωνία για 43 δράσεις ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών

Σε τροχιά ψηφιοποίησης υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας

Προγραμματική συμφωνία ψηφιοποίησης και απλούστευσης διαδικασιών του υπουργείου Ναυτιλίας για 43 δράσεις που θα ενταχθούν στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στις 43 δράσεις συμπεριλαμβάνονται και τρεις δράσεις – τομές, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν δομικά τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι τρεις δράσεις αφορούν:

  • το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία.
  • το Port Community System που αφορά ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στα λιμάνια και
  • την συνολική ψηφιοποίηση των αρχείων του ΥΝΑΝΠ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, η προγραμματική συμφωνία σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία στον ψηφιακό χώρο της ναυτιλίας. «Συνολικά προγραμματίζουμε 43 δράσεις με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τρεις από αυτές είναι εμβληματικές. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία, το Port Community System που είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στους λιμένες και την ψηφιοποίηση των Αρχείων» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του Ελληνικού Νηολόγιου. Ήδη έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, θα πάρουμε κι άλλες σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μητρώο των πλοίων και των ναυτικών, που θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε το νηολόγιό μας να γίνει ελκυστικό και βέβαια δρομολογούμε θεσμικές πρωτοβουλίες για τη συνολική αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης».

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης είπε πως κάποιες από τις συμφωνηθείσες δράσεις θα τις δει ο κόσμος να υλοποιούνται γρήγορα, όχι μέσα σε λίγους μήνες αλλά σε λίγες εβδομάδες. «Η πρώτη κοινή μας πρωτοβουλία θα είναι η ίδρυση ΝΕΠΑ, η ίδρυση θαλάσσιας αναψυχής, αλλά έπονται και πολλές δράσεις ακόμη. Είναι πολύ σημαντική η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τον χώρο της ναυτιλίας στη χώρα μας και λόγω της στρατηγικής τους σημασίας αλλά λόγο και της εκκρεμότητας που υπάρχει εκεί» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News