Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 12:59
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Ο Οργανισμός αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις αναφορικά με την παραγωγή των δημητριακών το 2021

Σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας σε υψηλό δέκα ετών, σύμφωνα με το τακτικό μηνιαίο δελτίο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης του FAO που καταγράφει τις διεθνείς τιμές για τα πιο εμπορεύσιμα βρώσιμα εμπορεύματα, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 130 μονάδες, από τις 128,5 μονάδες του Αυγούστου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, με την αύξηση των τιμών των δημητριακών και των φυτικών ελαίων να συμβάλλουν στην άνοδο του δείκτη.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τον Σεπτέμβριο του 2020, ο δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 32,8% κι αυτό γιατί οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ακολουθούν την ανιούσα στο διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών, απόρροια των προβλημάτων στις συγκομιδές και στην αύξηση της ζήτησης της Κίνας

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η «φωτιά» στις τιμές να απειλήσει την επάρκεια στα τρόφιμα;

Στους επιμέρους δείκτες αυτός των δημητριακών παρουσίασε θετική μεταβολή της τάξεως του 2% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, με τις τιμές του σιταριού να ενισχύονται κατά 4%. 

Σε υψηλό 10ετίας «εκτινάχθηκαν» οι διεθνείς τιμές των τροφίμων-1

«Η εστίαση τις επόμενες εβδομάδες θα στραφεί στο σιτάρι, καθώς η ζήτηση θα δοκιμαστεί εν μέσω των αυξανόμενων τιμών», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Αμπντολρέζα Αμπασιάν.  

Ο Οργανισμός αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις αναφορικά με την παραγωγή των δημητριακών το 2021, αναμένοντας μια σοδειά ρεκόρ της τάξεων των 2,8 δισ. τόνων, ελαφρώς υψηλότερα από τους 2,788 δισ. τόνους τον περασμένο μήνα. 

Διαβάστε επίσης: Πώς η ενεργειακή κρίση απειλεί και το φαγητό μας

Από την άλλη οι τιμές των φυτικών ελαίων κατέγραψαν κέρδη 1,7% σε μηνιαία βάση, ωστόσο σε ετήσια «εκτοξεύθηκαν» στο 60%, εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία. 

Οι τιμές της ζάχαρης κινήθηκαν πιο ήπια, με άνοδο 0,5% κι ενώ στην αγορά ζάχαρης υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή του γλυκαντικού στον κόσμο. Ωστόσο ο σκεπτικισμός αυτός μετριάζεται από τις προοπτικές για μια ισχυρή παραγωγή από τις Ινδία και Ταϊλάνδη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News