Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 10:07
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: SOS από Goldman Sachs για χρεοκοπία – Στο τραπέζι συμβιβαστική λύση

ΗΠΑ: SOS από Goldman Sachs για χρεοκοπία – Στο τραπέζι συμβιβαστική λύση

Κοντά σε μία συμβιβαστική λύση για το όριο του χρέους βρίσκονται Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, την ώρα που η Goldman Sachs προειδοποιεί τους πελάτες της για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ να μετατεθεί η προθεσμία των κρίσιμων αποφάσεων για το όριο χρέους προς τα τέλη του έτους.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΜακΚόνελ επεξεργάζεται δύο πιθανές προτάσεις προς τους Δημοκρατικούς. Η μία επιλογή θα ήταν να δοθεί μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους, έως τον Δεκέμβριο.

Οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν την πρόταση αυτή, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν έως αργά τη νύχτα στην Ουάσιγκτον.

«Κάνουμε καλή πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε συμφωνία αύριο το πρωί», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων εάν το Κογκρέσο δεν έχει δράσει στο ζήτημα του ορίου χρέους έως τις 18 Οκτωβρίου. Η χώρα «κοιτάζει κατάματα την καταστροφή», τόνισε, καθώς μία αδιανόητη χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι πλέον στο τραπέζι.

Η Goldman Sachs, με ανάλυση την οποία έστειλε στους πελάτες της χθες, πριν από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, προειδοποιούσε ότι ο Κογκρέσο ίσως να μην μπορέσει να ανεβάσει ή να αναστείλει το όριο χρέους έως την κρίσιμη ημερομηνία της 18ης Οκτωβρίου.

Αυτό θα αφήσει τις ΗΠΑ χωρίς τη δυνατότητα να δανειστούν, προειδοποίησε ο επενδυτικός οίκος, εκτιμώντας ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για λίγο.

Εάν η προθεσμία χαθεί, το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα συνεχίσει να πληρώνει το κεφάλαιο και τους τόκους των αμερικανικών ομολόγων, όμως θα σταματήσει να κάνει άλλες πληρωμές, από τις οποίες εξαρτώνται οι Αμερικανοί πολίτες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News