BUSINESS & FINANCE

Διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν χάνει την επαφή με τις 790 μονάδες ο Γ.Δ.

Διορθωτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν καύσιμα για τη συντήρηση του πολυήμερου ανοδικού ράλι. Ωστόσο, η αγοραστική κόπωση και οι διορθωτικές κινήσεις σε πολλούς τίτλους θέτουν εμπόδια, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια προσέγγισης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το εναρκτήριο καμπανάκι, ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει οριακά κέρδη της τάξης του 0,33% και διαμορφώνεται στις 789 μονάδες, με το εύρος διακυμάνσεων να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής σε μόλις τέσσερις μονάδες, δείγμα της αναζήτησης κατεύθυνσης των επενδυτών. 

Ο τζίρος, στο μεταξύ, κυμαίνεται στα 4,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα από ό,τι είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχουν αλλάξει χέρια περίπου 3 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 52,8 δισ. ευρώ.

Τραπεζική ατονία

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εμφανίζουν οριακές μεταβολές, κινούμενες στα επίπεδα των 482-487 μονάδων, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική, δεδομένου του διπλασιασμού της αξίας των τραπεζικών δεικτών σε διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων. Μέχρι στιγμής, οι μεταβολές στους τίτλους -με εξαίρεση τη Eurobank- είναι περιορισμένες και εντός ενός στενού εύρου, μην υπερβαίνοντας το +/-1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,16% 0,8814 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,24 ευρώ
  • Eurobank +1,41% 0,575 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,20% 1,992 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,56% 1,25 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, έγινε γνωστή η ακριβής διαδικασία άσκησης των CoCos, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάτι το οποίο θα αυξήσει το ποσοστό του Ταμείου στο 61%, οδηγώντας στην επί της ουσίας κρατικοποίησης της τράπεζας. Εντός του 2021, πάντως, υπάρχουν δεσμεύσεις για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς, με υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 20% – 25%.

Ξεχωρίζουν Lamda, Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζει η μετοχή της Lamda Development, η οποία καταγράφει άνοδο άνω του 2%. Κατά περίπου 1% ενισχύεται και η μετοχή του Ελλάκτορα, η οποία τη Δευτέρα διολίσθησε άνω του 7%, εξαιτίας της εν εξελίξει διαμάχης ανάμεσα στους μετόχους. Συνολικά, αυτή την ώρα (11.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες.  

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 900 μονάδων

Η ελληνική αγορά, παρά το 12×12, φαίνεται ότι αρχίζει και χάνει την ορμή των προηγούμενων συνεδριάσεων, κάτι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένης της αγοραστική κόπωσης και των διορθωτικών κινήσεων στις εισηγμένες. Το ζητούμενο εξάλλου, είναι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία θα φέρει τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά έτους, δηλαδή κοντά στις 900 μονάδες.

Άλλωστε, ιδίως ο κλάδος των τραπεζών έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση, προκειμένου να απορροφήσει το σύνολο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2020. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι οιωνοί για τις τράπεζες είναι θετικοί. Εκεί αποδίδεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και η είσοδος του fund Capital με 5,06% στη Eurobank -για πρώτη φορά από το 2015- αλλά και η αγορά του 5% της ΕΧΑΕ από την Goldman Sachs.

«Οι ξένοι επανέρχονται δριμύτεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας» δηλώνει, μεταξύ άλλων, εγχώρια χρηματιστηριακή, η οποία χαιρετίζει τις long τοποθετήσεις αυτών των επενδυτικών κινήσεων.

Την ίδια ώρα, η περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, καθώς και οι εκτιμήσεις για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από το α’ τρίμηνο του 2021 παρέχουν ακόμη δύο λόγους βελτίωσης του ευρύτερου κλίματος στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, για τη συνέχιση του ανοδικού momentum θα πρέπει να βγουν μπροστά κι άλλοι κλάδοι, πέραν του τραπεζικού, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News